Loša godina za italijanske masline, a to će se odrazi na cenu ulja

17

Ljubitelji italijanskog maslinovog ulja ove godine bi mogli da očekuju porast cena i do 20 odsto jer je prošla sezona bila loša za masline.

Kombinacijom lošeg vremena i napada parazita na jugu Evrope, većinom u Italiji, proizvodnja masline je prepolovljena. Zbog toga su cene maslina na veliko sredinom februara bile veće i do 64 odsto u poređenju s prošlom godinom. Kad se to uračuna u gotov proizvod, maslinovo ulje na rafovima bi moglo da poskupi 15 do 20 odsto.

Cene maslini u Španiji, koja je najveći svetski proizvođač, veće su za 10 odsto, mada je prinos sličan prošlogodišnjem.

Masline u Italiji su prošle godine bile posebno pogođene ranom kišom koja je oštetila zametke ploda, a bilo je i više mušica koje napadaju plod, te je berba obavljena ranije, što smanjuje prinos.

Rast cena maslinovog ulja je posebno nezgodan u Italiji, pošto Italijani potroše oko 35 odsto maslinovog ulja u svetu, po čemu su na prvom mestu. Na drugom su Španci koji potroše oko 30 odsto.

Na svetskom tržištu se ne očekuje veliki manjak maslina, iako je potrošnja porasla za 75 odsto u poslednjih 25 godina, pošto je maslinovo ulje počelo da se upotrebljava i u drugim zemljama koje ga ranije nisu koristile.

U SAD se potrošnja maslinovog ulja u tom periodu povećala dva puta, u Velikoj Britaniji sedam, a u Japanu 14 puta, navodi italijanska organizacija ’Coldiretti’.

Foto: Cover Images


reklama