Poljoprivrednicima neophodno gorivo bez akciza

Potrošnja dizel goriva u poljoprivredi predstavlja jednu od najskupljih stavki. Zbog toga sto već tri godine nema regresiranog goriva, kao i zbog toga što država nije umanjila niti skinula akcize na dizel, naši poljoprivrednici plaćaju jedno od najskupljih goriva u regionu.

U Kikindi na licitaciji oko 9.000 hektara zemljišta

Prvi krug licitacije za izdavanje državnog zemljišta na području grada Kikinde trebalo bi da bude održan od 26. do 28. decembra ove godine, a ukupno će poljoprivrednicima biti ponuđeno oko 9.000 hektara, od čega je polovina tog zemljišta obradiva. Prosečna početna cena biće 194 evra.

Kontrola kvaliteta meda je mera koja stalno mora da se sprovodi

Savetovanju ’Savremeni trendovi u zdravstvenoj zaštiti pčela i kontroli meda’, koje je u organizaciji Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije iz Beograda održano u novembru, prisustvovalo je oko 200 učesnika – predstavnika SPOS-a, pčelarskih udruženja, pčelara, predstavnika veterinarske inspekcije Uprave za veterinu i naučnih radnika, kojima je oblast interesovanja i istraživanja tema Savetovanja.

Brašno od letos poskupelo 20 odsto

Rast cene pšenice u regionu doveo je i do povećanja cena brašna u Srbiji. Od jula ove godine brašno je poskupelo oko 20 odsto i ako se ovaj trend nastavi, a predviđanja su da hoće, moglo bi da dođe i do lančanog rasta cena peciva, hleba, konditorskih proizvoda…

Sledeće godine izvozimo u Tursku 40 odsto više govedine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se u Ankari sa turskim kolegom Bekirom Pakdemirlijem sa kojim je dogovorio proširenje saradnje i trgovine poljoprivrednim proizvodima, pri čemu je od najvećeg značaja za našu zemlju izvoz goveđeg mesa.

Piletina iz BiH i dalje na čekanju

Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, uprkos obećanjima vlasti, i dalje čekaju zeleno svetlo za plasman na evropsko tržište, a kada će rampa biti podignuta još ne znaju ni u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zaštita imena garantuje kvalitet

Proizvođači u Srbiji još ne pridaju dovoljno značaja brendiranju proizvoda. Oznaku geografskog porekla nosi oko 80 naših proizvoda poput užičke pršute, sremskog kulena, banatskog rizlinga.

Neuspela prodaja ’Jagodinske pivare’

Fabrika slada, piva, kvasca i bezalkoholnh pića ’Jagodinska pivara’ A. D. nije prodata, jer niko nije uplatio depozit, koji je iznosio 142. 2 miliona dinara, rečeno je Tanjugu u Centru za stečaj u Beogradu.

Puna reafirmacija zadrugarstva u agraru

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je na okruglom stolu pod nazivom ’Investicije u zemljoradničkom zadrugarstvu – potrebe zadruga i podrška iz budžeta’, da je puna reafirmacija zadrugarstva u vrhu prioriteta agrarne politike u Vojvodini.

Nedimović: ’Vodoprivredni objekti strateški važni za državu’

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je radove na prvoj fazi rekonstrukcije brane Bosur koja je oštećena u poplavama juna ove godine i poručio da su svi vodoprivredni objekti u Srbiji od strateške važnosti za opstanak stanovništva i privrede.