Da li ćemo morati da uvozimo šećer?

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji su ove godine šećernom repom zasejali oko 30.000 hektara, što je polovinu manje nego prošle godine, pa će, zavisno od prinosa, šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne i za izvoz, izjavio je agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Kompanije iz Španije na 86. Poljoprivrednom sajmu

Španske kompanije četvrtu godinu zaredom predstaviće srpskim poljoprivrednicima najnapredniju špansku poljoprivrednu tehnologiju na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji se održava od 11. do 17. maja.

Da li možemo ponovo da uzgajamo hmelj na osam hiljada hektara?

Nekada je Bački Petrovac bio prekriven poljima hmelja, jer je u ataru ovog mesta bilo i do 8.000 hektara pod ovom kulturom, da bi se posle Drugog svetskog rata ta površina smanjila na 1.200 hektara u celoj Vojvodini, od čega je Bački Petrovac imao čitavih 200, a danas spao na osam hektara Rastislava Struhara.

Mala zarada od ratarstva

Poljoprivredni proizvođači su za sobom ostavili ne tako uspešnu godinu. Analiza finansijskih izveštaja govori da je sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2018. završio u minusu od milijardu dinara.

Na novosadski Poljoprivredni sajam stižu izlagači iz celog sveta

Interesovanje izlagača koji dolaze na Poljoprivredni sajam iz inostranstva je poslednjih nekoliko godina sve veće. Na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu direktno će nastupiti kompanije koje dolaze iz 32 zemlje, a proizvodi i usluge biće predstavljeni iz ukupno 61 države.

U Bjeljini podeljeni poljoprivredni paketi pomoći

U cilju ekonomskog osnaživanja domaćinstava poplavljenih 2014. godine, kao deo ’Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje’, u Bijeljini su podeljena 34 paketa pomoći koje je činio sadni materijal, sredstva za prihranu i zaštitu, mala oprema za plastenike i jedan motokultivator.

Počinje borba protiv trovanja pčela

Ako se utvrdi da su zabranjeni insekticidi korišćeni na poljima slede rigorozne kazne za poljoprivredne proizvođače, najavljuju iz Uprave za zaštitu bilja.

Sve više malinara u Topličkom kraju

U Topličkom kraju višnja i šljiva decenijama su dominantne voćne vrste, ali je u poslednjih desetak godina i malina sve zastupljenija, naročito u višim, planinskim predelima.

Bogata ponuda mehanizacije na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu

Jedan od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Izložba poljoprivredne mehanizacije, a ove godine biće još veća u odnosu na prethodne i prostiraće se na oko 35.000 m2, što čini više od polovine izlagačkog prostora ovogodišnjeg sajma.

U BiH nema masovnog pomora pčela

Iako se pčelari iz Hrvatske i Srbije žale kako u svojim košnicama primećuju pomor pčela, a kao mogući razlog tamošnji stručnjaci navode visoke temperature, ali i prekomerenu upotrebu pesticida u poljoprivredi, u BiH kod pčelara stanje nije alarmantno.