Novi zakon o podsticajima u Republici Srpskoj donosi sigurniju proizvodnju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će novi zakon o podsticajima, koji će do kraja godine biti u parlamentarnoj proceduri, doneti izvesnost kad je reč o poljoprivrednoj proizvodnji i mere koje proizvođači mogu da očekuju u nekoliko narednih godina.

Vanredne kontrole ribarskih područja „Bačka“ i „Srem“

U vreme zabrane stajaćih mrežarskih alata i samolovnih alata, ribočuvarska služba JP ’Vojvodinašume’ je na osnovu zaključaka sa vanrednog sastanka Sektora za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo posvećenog oblasti ribarstva, održanog 18. aprila, organizovala vanredne kontrole ribarskih područja.

Oprezno sa branjem pečuraka

Sezona pečuraka je u toku, pa gljivari i vrsni poznavoci pečuraka upozoravaju na sličnosti jestivih i otrovnih, ali i apeluju na sve koji beru, da se obavezno konsultuju sa stručnjacima.

U Novom Sadu i Pančevu zaplenjene strogo zaštićene životinje

U okviru međunarodne operacije ’Thunderbolt’ – suzbijanja krijumčarenja zaštićenih životinjskih vrsta koju je organizovao Interpol, inspektori za zaštitu prirode i ribljeg fonda Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i pripadnici Policijskih uprava Pančevo i Novi Sad su 11. i 12. juna sproveli akcije u kojima su zaplenjene zaštićene divlje životinje.

’Dani maline’ u Bratuncu 13. i 14. avgusta

Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma ’Dani maline 2019’ u Bratuncu će i ove godine, kao i lani, biti održan 13. i 14. avgusta, kad se u ovoj opštini održava tradicionalni vašar za Makivije koji privuče više hiljada posetilaca, odlučio je Organizacioni odbor.

Epilog trovanja pčela u Kikindi – važno je otkriti krivca

Desetak dana posle pomora pčela u Kikindi, inspekcija je dostavila rezultate na osnovu kojih je utvrđeno da uginuće nije nastalo usled korišćenja nedozvljenih preparata na njivama. Međutim, kikindski pčelari ne odustaju i traže pronalaženje počinioca za pomor pčela u više od 1.700 košnica.

Konstituisan Nacionalni tim za preporod sela Srbije

U Beogradu održana konstitutivna sednica povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Konstitutivnom sednicom, u Palati Srbija, predsedavali su ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Stručnjaci preporučuju zaštitu šećerne repe

Šećerna repa nalazi se u fazi od potpunog zatvaranja redova do faze razvoja korena, a vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo pega od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe (Cercospora beticola). U zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, prisustvo pega je registrovano na do 30% pregledanih biljaka.

Ko formira cenu svinjskog mesa

Svinjetina je poslednjih dana poskupela u proseku između od 10 do 15 odsto, te je sada kilogram buta prešao cenu od 500 dinara.

Proizvođači poručuju da će voće i povrće pojeftiniti

Cene u Srbiji su u maju, kako pokazuje zvanična statistika, krenule ’u rikverc’. U odnosu na april, bile su u proseku niže za 0,3 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 2,2 odsto, što je manje nego u aprilu, kad je dogurala do 3,1 odsto.