Mošorinski ribnjak, šaransko obdanište

Samo veliki ribnjaci imaju zaokružen uzgoj ribe od larve do trpeze pa malim i srednjim ribnjacima dobro dođe ribnjak u Mošorinu, u kojem Živan Simić gaji ribe u prvom jednogodišnjem ciklusu, od larve pa dok ne dostignu 300 grama težine, i onda ih prodaje ribnjacima gde se odvija uzgoj ribe u drugom i trećem ciklusu proizvodnje.

Održan ’Dan grejane rakije’ u Bukovici

Poljoprivredno-turistička manifestacija ’Dan grejane rakije’ okupila je u subotu, 19. oktobra, brojne učesnike i goste u nadaleko čuvenom voćarskom selu Bukovica nadomak Kraljeva.

Nova subvencija za kučajske stočare

Opština Kučevo raspisala je Javni konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za regresiranje veštačkog osemenjavanja na teritoriji opštine u 2019, a sve u skladu sa Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u ovoj godini.

Počela setva pšenice

Vreme je za setvu pšenice, mada se na njivama, bar je tako u okolini Novog Sada, još uvek bere kukuruz. Ipak, ozima pšenica je počela da se seje još početkom oktobra, pa lepo vreme ratari koriste za oba posla, ali i za druge poljoprivredne radove.

GIZ i SPOS organizuju okrugle stolove o zaštiti pčela

Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) organizuju okrugli sto o važnosti pčela kao oprašivača i njihovoj zaštiti od nekontrolisane primene pesticida u Republici Srbiji.

Kikinda ’okupana’ u cveću

Jesenji Sajam cveća okupio je Kikindi na platou ispred Gradske kuće izlagače iz tog mesta, okoline, ali i svih krajeva Vojvodine.

Ministar Nedimović: ’Pripremaju se novi zakoni o poljoprivredi’

Novi zakoni iz oblasti poljoprivrede regulisaće, između ostalog, cene poljoprivednih proizvoda, odrediti ko su profesionalni poljoprivredni proizvođači, referentne cene proizvoda, a Izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu prvi put, posle 20 godina, stočari će moći da dobiju zemlju na deset godina.

Porast trgovanja na Produktnoj berzi

Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje, beleže pozitivne cenovne trendove u nedelji za nama. Kukuruz je količinski zadržao apsolutni primat u trgovanju.

Objavljen konkurs za nabavku nove opreme za navodnjavanje

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisala je Konkurs za dodelu sredstava za ulaganje koje se odnosi na uređenje poljoprivrednog zemljišta putem nabavke nove opreme za navodnjavanje u 2019. godini.

Komik krisp, sorta jabuke od koje Amerikanci mnogo očekuju

Kad se govori o višemilionskoj marketinškoj kampanji za lansiranje nove sorta jabuka, svako bi prvo pomislio da se radi o novom mobilnom telefonu kompanije ’Apple’. Ali, zapravo, reč je o američkoj sorti jabuke komik krisp koja bi uskoro mogla da zavlada svetom.