Kako do subvencije za kupovinu traktora

Oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača imaće ove godine mogućnost da dobije državne subvencije za kupovinu traktora. Tim podsticajima biće podržani poljoprivrednici koji zbog malih površina koje obrađuju nisu do sada mogli da ispune uslove i da konkurišu za novac iz IPARD fonda.

Krkobabić: ’Državnu zemlju ustupiti mladima’

U Srbiji postoji oko 200.000 hektara neiskorišćenog državnog zemljišta, a ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić predlaže da se mladim bračnim parovima dodeli na korišćenje do 50 hektara bez naknade, što bi im omogućilo da rade i dobro žive od poljoprivrede, piše ’Srpski telegraf’.

Nemci zainteresovani za trsku iz Banata

Sekači trske iz Belog Blata ovih dana imaju pune ruke posla. Godišnje se u okolini tog banatskog sela iseče više od stotinu hiljada snopova trske koja se koristi za pokrivanje krovova i proizvodnju štukatura i ploča za izolaciju.

Bez promena cena na Produktnoj berzi

Slaba ponuda primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje nije dovela do promene cena na Produktnoj berzi. Prodavci robe su bili na znatno višim cenama od kupaca, što ukazuje na pomeranje cena berzanskih roba ka naviše.

Rakija – nedovoljno iskorišćen srpski brend

Rakija, ne samo od šljiva, nacionalni je brend Srbije čiji je kvalitet prepoznat u svetu, i koja je postala neizostavni deo gastronomske turističke ponude. Od 2015.godine, proizvodnja rakije u našoj zemlji povećana je za 25%, a izvoz za čak 42%. Osim najpopularnije šljivovice, sve se više proizvodi i rakija od dunje, kruške, kajsije, maline…

Uskoro elaborat o zaštiti geografskog porekla peglane kobasice

Pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu i selo Goran Popović izjavio je za TV Pirot da do kraja aprila očekuje da će se izrada elaborata o zaštiti geografskog pokrela peglane kobasice kako bi u ovoj godini ovaj pirotski proizvod dobio oznaku geografskog porekla.

Informacione tehnologija značajne za napredak poljoprivrede

Uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredu neophodno je radi smanjenja troškova, a u Republici Srpskoj bi u ovoj godini trebalo da bude nabavljen softver za satelitsku analizu u ovoj oblasti, rečeno je u Banjaluci na konferenciji o informacionim tehnologijama u agraru.

Stočarstvo realna razvojna šansa Srbije

Stočarstvo je slaba tačka i ujedno razvojna šansa Srbije, ocenio je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete mačvanskoj opštini Bogatić.

Kreditne linije Razvojnog fonda Vojvodine namenjene poljoprivrednicima

Ukupno trinaest povoljnih kreditnih linija Razvojnog fonda Vojvodine namenjene su pravnim licima i preduzetnicima, kao i nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Detaljnije informacija o mogućnostima te kreditne podrške svi zainteresovani mogli su da čuju u okviru prezentacije u Kikindi, koju su pripremili predstavnici Razvojnog fonda u saradnji sa kikindskom Gradskom upravom.