Zbog suše, ove godine zasejano manje pšenice nego 2017.

Pšenicom je, zbog velike suše, ove jeseni zasejano nekoliko desetina hiljada hektara manje nego prošle godine, ali će je biti dovoljno za domaće potrebe, ako se isključi mogućnost katastrofalnih vremenskih nepogoda, procenjuju stručnjaci za poljoprivredu.

Šest najisplativijih vrsta voća

Kada pitate agroekonomiste šta je u Srbiji najisplativije, svi u glas kažu da je to voće. Sve ostale kulture, prema njihovim rečima, već duži period nazaduju, a poslednjih godina potpunu ekspanziju doživeli su lešnik i borovnica.

Počela podela đubriva ivanjičkim voćarima

Poljoprivredni proizvođači iz mesnih zajednica Ivanjica, Bukovica, Prilike, Međurečje i Lisa počeli su preuzimanje besplatnog mineralnog đubriva KAN 27% N, koje je obezbedila Vlada Republike Srbije preko Republičkih robnih rezervi.

Banatske stočare brine afrička kuga svinja

U susednoj Rumuniji do sada je evidentirano preko hiljadu žarišta afričke kuge svinja i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti u našoj zemlji. Kikinda, kao pogranično mesto na svega sto kilometara od žarišta, za sada sprovodi sve neophodne mere kako bi se pojava te bolesti sprečila kod nas.

Besplatne edukativne radionice za pčelare

Uz podrsku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, ove i početkom sledeće godine Inovativni klaster ’Panonska pčela’ organizovaće i realizovati šest edukativnih radionica.

AP Vojvodina nastavlja da daje podršku za razvoj organske proizvodnje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručio je 34 ugovora korisnicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru dva konkursa – za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, kao i nabavku priključne mehanizacije za organsku proizvodnju, i konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Dronovi i aplikacije u službi poljoprivrednika

Spoj tradicionalnog i modernog – poljoprivrede i informatike, odnosno digitalizacije, put je do bolje zarade. Zato sve više firmi razvija platforme i aplikacije za pomoć poljoprivrednicima i senzore za merenje uslova na njivama.

Na koji način se u Srbiji kontroliše prisustvo GMO?

Zbog slabe kontrole na granici, u Srbiju ulazi neoznačena hrana sa genetski modifikovanim organizmima, kažu protivnici GMO i dodaju da ih brine i to što je multinacionalna kompanija uzela prevlast na domaćem tržištu semena od nacionalnih instituta.

Poljoprivrednicima neophodno gorivo bez akciza

Potrošnja dizel goriva u poljoprivredi predstavlja jednu od najskupljih stavki. Zbog toga sto već tri godine nema regresiranog goriva, kao i zbog toga što država nije umanjila niti skinula akcize na dizel, naši poljoprivrednici plaćaju jedno od najskupljih goriva u regionu.