Otkazano ovogodišnje izdanje sajma SIAL PARIS

Organizatori međunarodnog sajma SIAL, koji je trebalo da bude održan od 18. do 22. oktobra ove godine u Parizu, saopštili su da je ovogodišnji događaj otkazan usled trenutne situacije u svetu u vezi sa pandemijom COVID-19.

Boris Pašalić: ’Intervenisaćemo u otkupu mesa’

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je da će resorno ministarstvo intervenisati pri otkupu mesa jer je zbog krize izazvane epidemijom virusa korona došlo do pada konzumacije mesa.

Srpska prepečenica u rangu najkvalitetnijih svetskih pića

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić, akademik Dragan Škorić i član tima prof. dr Ninoslav Nikićević tvrde da proizvodnja jakih alkoholnih pića u destilerijama, posebno srpske rakije šljivovice prepečenice, može da bude veoma isplativ posao.

Nedimović: ’Odluka Rusije velika šansa za prehrambenu industriju’

Ono što je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju je danas realnost, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Tanjug, povodom odluke Vlade Rusije da odobri ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Na severu Vojvodine kao u Provansi

U proteklih nekoliko dana njive i bašte oko Sombora postale su slika i prilika jedne Provanse, Toskane pa i nekih drugih lokacija koje smo, do sada, viđali samo na televizijskim ekranima i u časopisima. Lavanda, zasađena u okviru Projekta prekogranične saradnje Interreg ’Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima’, prvi put je procvetala, između ostalih mesta, u baštama i poljima Bačkog Monoštora, Riđice, Stanišića, Svetozar Miletića i Sombora.

Pamukova sovica preti usevima

Na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama, u poslednjih nedelju dana registruju se visoki ulovi odraslih jedinki pamukove/kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera). U usevima boranije, paprike, paradajza i kukuruza registruje se i do nekoliko stotina imaga dnevno.

Još uvek nepoznata cena kupina

Prepolovljen rod malina podigao je ove godine cenu tog voća na oko 210 dinara po kilogramu, ali proizvođači kupine predaju u hladnjače a da ne znaju po kojoj ceni, mada se nezvanično pominje da će biti oko 50 dinara za kilogram, dok su troškovi proizvodnje oko 60 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede razvija nacionalnu strategiju navodnjavanja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) započelo je realizaciju zajedničkog projekta izrade nacionalne Strategije navodnjavanja i petogodišnjeg Akcionog plana i Investicionig plana.

Proizvod mora da bude prisutan tržištu da bi zadržao oznaku geografskog porekla

Do kraja godine Srbija će verovatno usvojiti novi zakon o oznakama geografskog porekla za poljoprivredno-prehrambene proizvode. Zakon je u fazi nacrta, a jedna od predloženih izmena jeste i ta da će oni proizvodi koji imaju ovu oznaku, a ne proizvode se poslednjih sedam godina, izgubiti taj status, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Rast cena soje i kukuruza na Produktnoj berzi

Na Produktnoj berzi u nedelji za nama zaključeni su prvi ugovori za novi rod kukuruza. Soja i kukuruz zabeležili su rast cena, a cena pšenice ostala je ista, navodi se u nedeljnom izveštaju.

Kina beleži rast uvoza svinjskog mesa

Kina je u junu uvezla 400.000 tona svinjskog mesa, što je za 128,2 odsto više nego istog meseca 2019.godine, jer uvoznici nastoje da ublaže nestašicu ove namirnice na domaćem tržištu, pokazuju objavljeni carinskim podaci.

Sve više domaćih brendova u trci za oznaku ’Čuvarkuća’

Prošlo je tek mesec dana od početka akcije ’Stvarano u Srbiji’, a svaki dan je sve više kompanija koje svojim proizvodima konkurišu za žig Privredne komore Srbije (PKS) ’Čuvarkuća’ kao potvrdu visokokvalitetnog proizvoda, stvorenog u Srbiji iz domaćih resursa, našom energijom i kreativnošću.

Novi zastoj u prodaji junadi

Ponovo je došlo do zastoja u prodaji utovljene junadi, sa više od 6.000 gazdinstava, koja se ozbiljno bave ovim poslom. Kako upozoravaju iz udruženja ’Agroprofit’, odgajivači ne znaju više kako da pokriju troškove, što ih dovodi do ekonomske propasti.