Akcija pošumljavanja u ŠU ’Kovilj’

Decembar je mesec intenzivnih radova na terenu za zaposlene u JP ’Vojvodinašume’. Iza ovog preduzeća je period koji su obeležili nepovoljni vremenski uslovi kad je reč o pošumljavanju. Visoke temperature izazvale su produžetak vegetacije i isušeno zemljište. Nedavne padavina stvorile su uslove za sadnju listopadnog drveća.

EU spušta rampu za nezdrave masnoće u brzoj hrani

Evropska unija donela je zakonsko ograničenje za nivoe veštačkih transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima u svim državama članicama. Njihova maksimalna količina, od aprila 2021. godine, u industrijskoj hrani biće dva grama na 100 grama masti.

Somborci se predstavili na Sajmu hrane u Kini

Na 28. Internacionalnom sajmu hrane u kineskom gradu Vuhanu, koji je održan 5. i 6. decembra, zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković i Slobodan Stevančev, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, državnim sekretarom Velimirom Stojanovićem i specijalnim savetnikom Ministra Radojkom Obradovićem i predstavnicima Opštine Šid, predstavili su potencijale Sombora, Šida i cele Srbije iz oblasti poljoprivrede.

Digitalna komasacija za bolje uslove života na selu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović formirao je radnu grupu koja će kroz komasaciju zasnovanu na digitalizaciji, kao jednoj od najvažnijih mera ruralnog razvoja, poboljšati uslove života i rada na selu i tako sprečavati odlazak stanovništva iz ruralnih područja.

Mrestilište u Tolišnici proizvodiće do milion rečnih pastrmki godišnje

U kraljevačkom selu Tolišnica počeo je da radi jedinstveni reprocentar za proizvodnju riblje mlađi. U izgradnju su država i ’Srbijašume’ uložile 600.000 evra. Planira se proizvodnja do milion rečnih pastrmki godišnje, da polovina mlađi bude puštana u planinske reke širom Srbije, a polovina da se izveze u region.

Kako popularizovati kraft pivo na jugu Srbije?

Preduzetnički geni, koji su njegove roditelje odveli u Sloveniju, Filipa Jorgaćevića su vratili u rodno Žabljane. Tu je započeo sopstveni posao i kupio ruinirane objekte, koje planira da renovira, jer veruje da Vučje i njegova okolina imaju ogroman potencijal.

Rekordne površine državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu

Drugi krug javnih nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za agroekonomsku 2019/2020 godinu do sada je raspisan u 96 od 145 jedinica lokalnih samouprava u Republici Srbiji. Od preostalih 49 opština i gradova, prvi krug je raspisan u 37, a u narednih nekoliko dana očekuje se da i preostalih 12 lokalnih samouprava uz saglasnost Uprave za poljoprivredno zemljište ponudi državno zemljište u zakup u prvom krugu.

Kineski privrednici zainteresovani za vino iz Sremskih Karlovaca

Vinari, voćari i vinogradari iz Sremskih Karlovaca ubuduće će svoje proizvode moći lakše da plasiraju na kinesko tržište. O mogućnostima proširenja i uspostavljanju konkretnih modaliteta bolje saradnje razgovarali su predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i delegacija kineskog grada Ningboa.

Olovo, opasnost za bezbednost hrane

Slatkovodna riba u Srbiji se uzgaja na površini od oko 13.000 hektara, od čega je većina ribnjaka u Vojvodini, posebno šaranskih. Meso rečnih riba poznato je kao biološki izuzetno vredno, ali da li je bezbedno za ljudsku ishranu? Prema onome što saopštava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) imamo razloga za veliku zabrinutost.

Poljoprivrednici muče muku sa glodarima na njivama

Sušno leto i topla jesen ostavljaju posledice. Jedna od njih je masovna pojava glodara na njivama. Stručnjaci apeluju na poljoprivrednike da obilaze svoje njive i da, ukoliko za tim ima potrebe, reaguju pre snega.

Institut za voćarstvo u Čačku proizveo 50.000 sadnica leske

Institut za voćarstvo u Čačku odgajio je na svom imanju kod gradskog parka 50.000 sadnica leske, nikad više otkako se bavi rasadničkom proizvodnjom, s planom da čokolade, kremovi i napolitanke iz naših fabrika budu popunjene lešnikom iz srpskog sela.

Sve je manje stručnih rezača voća

Na plantažama voća širom Vojvodine u toku je zimsko orezivanje sadnica koje treba da se obavi u Severnoj pokrajini na gotovo 23.000 hektara. Ovim starim zanatom isključivo se bavi starija radna snaga, jer kod mladih ne vlada interes da ovladaju ovom veštinom.