Matijević i Kostić se vraćaju u trku za PKB

21

Miodrag Kostić, vlasnik ’MK grupe’ i Petar Matijević zainteresovani su za kupovinu PKB, budući da su poslali pismo o namerama, uprkos tome što su najavljivali da odustaju od trke za najveći poljoprivredni kombinat u Srbiji, nezvanično saznaje ’Politika’.

Zvaničnu potvrdu ove informacije ’Politika’ nije dobila od Petra Matijevića, koji je nedavno za taj dnevni list rekao da će konkurisati za kupovinu samo u slučaju da strani konkurenti odustanu, jer nemaju šanse protiv arapskih i kineskih kompanija.

Među inostranim potencijalnim investitorima prijavile su se kompanije iz Kine, Singapura i Velike Britanije. Iako se očekivalo, ’Al Dahra’ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za sada nije pokazala zainteresovanost, što ne značio da ne može da konkuriše kad javni poziv bude zvanično raspisan.

Skupština grada Beograda odlučila je u septembru 2016. da se Republici Srbiju prenesu akcije u PKB-a koje su u vlasništvu grada, na osnovu postupka koji je 15. avgusta pokrenula Vlada Srbije.

Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine od oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima, Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama ’MPC’ i ’Lidl’ ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

 

Foto: pkb.rs, Cover Images


reklama