Tuzlanski gljivari beleže rast proizvodnje

23

Grupacija proizvođača komposta i gljiva Tuzlanskog kantona, koja deluje pri Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Tuzlanskog kantona, proteklih godina beleži pozitivne rezultate, a najvećim uspehom smatraju to što su s domaćeg tržišta potisnuli uvoznu gljivu.

Godišnja proizvodnja komposta dostiže cifru od 2.000 tona, a gljive oko 600 tona. Oko 90 odsto ukupne proizvodnje u TK je u opštinama Gradačac i Gračanica kao i Gradu Tuzla.

– Imali smo 90 odsto uvozne gljive, a sada je sto odsto domaća proizvodnja, to je naš najveći uspeh. Radićemo na proširenju i osavremenjavanju naše proizvodnje – ističe predsednik Grupacije proizvođača komposta i gljiva TK-a Mujdin Tokić.

U ukupnoj proizvodnji dominira šampinjon čiji je udeo 80 odsto, oko 20 odsto bukovače i jedan mali procenat gljive šitaki.

Od 2008. godine podsticaj za ovu proizvodnju je na nivou kantona.

– Podsticaji prošle godine za gljivarstvo bili su 30 KM po toni komposta, a prizvođači komposta su imali 15 KM. Imali smo neke razgovore s resornim ministarstvom i predložili smo da podsticaji budu povećani za po pet KM – rekao je Tokić.

Kako bi proizvodnja bila unapređena i omasovljena redovno se rade edukacije, a organizovana je i nastava za sticanje zvanja specijalista za proizvodnju gljive u Hemijskoj školi u Tuzli.

Plan je uspostaviti kontakt s poljoprivrednim školama u TK kako bi inicirali uvođenje fakultativnog predmeta gljivarstvo, a na Odseku za poljoprivredu Tehnološkog fakulteta u Tuzli uvođenje gljivarstva kao izbornog predmeta.

Izvor: FENA

Foto: Pixabay


reklama