Do 2050. godine Velika Britanija mora da dostigne nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte

23

Velika Britanija usvojila je zakon po kome do 2050. godine mora da dostigne nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Ovim je postala jedna od prvih zemalja među članicama G7 koje su sebi zadale takav cilj.

– Velika Britanija je pokrenula industrijsku revoluciju, koja je bila odgovorna za ekonomski rast širom sveta, ali i za povećanje emisija – izjavio je britanski ministar energetike Kris Skidmor, a prenosi agencija Rojters.

Najnoviji cilj je zamenio prethodni, kojim se predviđalo smanjenje nivoa emisije gasova za 80% do 2050. godine u odnosu na nivoe iz devedesetih godina prošlog veka.

Prvobitni cilj je odbačen, jer je utvrđeno da ne zadovoljava obećanja data u okviru Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine o ograničavanju globalnog rasta temperature na 1,5 stepeni Celzijusovih.

Najnoviji potez će, ocenjuje Rojters, zahtevati velike promene, kao što su veća proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, ukidanje novih benzinskih i dizel automobila do 2035. i smanjenje potrošnje govedine i jagnjetine od 20%.

Foto: Free Images


reklama