Do 2060. godine ozonski omotač mogao bi da se ’zaleči’ u potpunosti

97

Rezultati istraživanja Ujedinjenih nacija da je ozonski omotač u procesu ’zaceljenja’ i da rupe u njemu polako nestaju naišli su na pozitivne reakcije javnosti.

Novonastala situacija pripisuje se naporima čovečanstva da se emisija štetnih gasova smanji. Obnavljanje ozona trebalo bi da posluži kao inspiracija za dalje delovanje i postavljanje još ambicioznijih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Izveštaj „Naučna procena oštećenja ozona: 2018“ je najnoviji u nizu studija koje prate oporavak ozona u stratosferi. Oni se objavljuju na svake četiri godine.

Ukoliko se trend obnavljanja omotača nastavi dosadašnjom brzinom, do 2030. godine severna hemisfera i centralni delovi Zemlje biće potpuno zaštićeni. Potpuno izlečenje sloja iznad južne hemisfere prognozira se do 2050, a iznad polova do 2060.

Zašto je ozon uopšte od tolike važnosti za našu planetu? Zato što on predstavlja gasoviti sloj koji nas štiti od sunčevog štetnog ultraljubičastog zračenja, mnogo efikasnije od bilo koje kreme za sunčanje.

Izvor: Energetski portal

Foto: Pixabay


reklama