Diversifikacija prihoda na poljoprivrednom gazdinstvu

20

Mala poljoprivredna gazdinstva su uglavnom suočena sa nemogućnosti razvoja specijalizovane poljoprivredne proizvodnje pa iz tih razloga je diversifikacija poljoprivredne proizvodnje jedino moguće rešenje.

Poželjno bi bilo da mala poljoprivredna gazdinstva prošire asortiman svojih proizvoda, odnosno da unesu promene u svoju već postojeću proizvodnju. Na taj način postoji šansa da povećaju zaradu gazdinstva.

Osim toga, prerada i prodaja poljoprivrednih proizvoda iziskuje veće angažovanje što daje mogućnost zapošljavanja mlađih članova porodice. Dakle, ovakvom proizvodnjom zapošljava se cela porodica, povećava se ukupan prihod na gazdinstvu i što je najvažnije mladi nemaju potrebu da napuštaju svoja sela.

Poznato je da sela nisu samo mesta za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom već se ruralni prostor sve više traži za odmor i „bežanje“ od svakodnevno užurbanog života i buke. Ovo pruža posebnu mogućnost pogotovu mladima na selu da ostvare dodatni prihod i dugoročnu sigurnost pružanjem turističkih usluga, odnosno razvojem seoskog turizma. Seoskim turizmom na gazdinstvu se osim povećanja prihoda same poljoprivredne proizvodnje povećava i proizvodnja tradicionalnih proizvoda, stvara se potreba za očuvanjem starih seoskih kuća, vodenica, starih zanata kao i opšte kulture i tradicije našeg sela.

Izvor: master menadžer Dragana Jelić, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Pixabay


reklama