Kategorije voćnih sadnica

68

Pošto je sadni materijal jedan od osnovnih činilaca uspešne proizvodnje, njegovoj nabavci potrebno je posvetiti veliku pažnju i saditi samo sadnice proizvedene od zdravih, selekcionisanih i kontrolisanih podloga i sorti.

U Srbiji je su u ponudi uglavnom jednogodišnje sadnice sa ili bez prevremenih grančica standardne kategorije. Podizanje kvaliteta sadnog materijala i uvođenje u proizvodnju dvogodišnjih sadnica sa prevremenim grančicama kod pojedinih vrsta uticaće na brži povraćaj uloženih sredstava i rentabilniju proizvodnju.

Kategorije sadnog materijala:

– predosnovni
– osnovni
– sertifikovani
– standardni

Predosnovni sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji se proizvodi pod odgovornošću oplemenjivača ili njegovih zastupnika i služi za proizvodnju osnovnog sadnog materijala. Testiran je po najnovijim međunarodnim standardima na prisustvo bolesti i štetočina. Održava se u strogim uslovima uz nemogućnost zaraze.

Osnovni sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji je nastao iz predosnovnog sadnog materijala i njegovim daljim umnožavanjem dobija se sertifikovani sadni materijal. Proizvodi se u matičnim zasadima pod kontrolom ovlašćene organizacije. U prometu je označen sertifikatom bele boje.

Sertifikovani sadni materijal je reprodukcioni materijal koji je nastao od osnovnog namenjenog za proizvodnju sertifikovanih sadnica ili za proizvodnju standardnog sadnog materijala. U prometu je označen sertifikatom plave boje.

Standardni sadni materijal jeste reprodukcioni sadni materijal koji je nastao umnožavanjem materijala od sertifikovanih sadnica, a namenjen je za proizvodnju standardnih sadnica. U prometu je označen sertifikatom narandžaste boje i posebnom oznakom S-A.

Izvor: dipl. inž. Đorđe Sovilj, PSSS Valjevo

Foto: Pixabay, Facebook


reklama