Plastenička poljoprivreda dobar izvor zarade

17

U rumskom selu Dobrinci, plastenička proizvodnja sve je popularnija među meštanima koji se i inače većinski bave poljoprivredom.

Za porodicu Radojev uzgoj povrća u plasteniku predstavlja osnovni porodični posao, a kao takvi, dobar su pokazatelj da se, uz naporan, plastenički rad, može zaraditi sasvim dovoljno da se prehrani višečlana porodica.

Dragan Radojev iz Dobrinaca, bavi se plasteničkom proizvodnjom od 2005. godine, a poljoprivredu kao porodični posao nasledio je od oca, zato sada sadnja na 3.500 m2 plastenika za njega i njegovu porodicu predstavlja glavni izvor prihoda.

S obzirom na zimski period, trenutno se gaje spanać i rukola, dok dolaskom toplijih dana u plastenicima preovladaju druge povrtarske kulture, kao paradajz i krastavci.

Porodica Radojev ima devet plastenika u kojima rade svakodnevno, a uz puno truda ovaj posao isplati se sasvim dovoljno da se prehrani višečlana porodica.

Radojevi su dobar primer drugima koji tek žele da uđu ovaj posao.

Iako se zemljoradnici u Srbiji često bave raznim granama poljoprivrede, preporučuje se da je radi većih prihoda bolje ozbiljno se posvetiti jednoj grani, a proizvodnja u plasteniku samo je jedan od dobrih primera.

Izvor: RTV

Foto: Unsplash


reklama