Uz mobilnu aplikaciju do većih prinosa jabuke

21

Prema podacima Eurostata, Srbija se po proizvodnji jabuke nalazi na šestom mestu u Evropi. Od ukupne površine namenjene za proizvodnju voća, gotovo na 60% se proizvodi jabuka. Kako bi uzgajivačima olakšalli proces proizvodnje, u jednoj startap kompaniji razvili su mobilnu aplikaciju koja pomaže u upravljanju voćnjakom.

Ona uzgajivačima pravi planove za navodnjavanje, đubrenje i prskanje. Aktivno je koristi oko 600 voćara, a ona se brine za 150 hektara zemljišta pod zasadima jabuke.

– Digitalne tehnologije koje su danas u poljoprivredi dostupne olakšavaju poljoprivrednicima radove u voćnjaku, tako što im omogućuju da ih obavljaju brže, pouzdanije, preciznije. Aplikacija na osnovu podataka koje voćari unose o sorti jabuke, godini sadnje, tipu zemljišta i nekim sličnim osnovnim podacima pruža planove za optimalan uzgoj – objašnjava Jovana Đorđić iz kompanije MapMyApple.

Aplikaciju je osmislio petočlani tim koji čine poljoprivredni eksperti, IT stručnjaci i ekonomisti. Na ideju su došli jer se u njihovim redovima nalaze i sami uzgajivači jabuka.

– Videli smo da mali i srednji jabukari proizvode 20 tona jabuka po hektaru, a veliki šamiponi od 65 do 75 tona. Zbog toga smo osmislili digitalno rešenje kojim će se prevazići taj jaz – rekao je David Blaževski, jedan od autora aplikacije.

Aplikaciju je moguće preuzeti samo na android telefonima, odnosno dostupna je na Google play-u, kao i na sajtu startapa. Koriste je voćari iz Srbije i Severne Makedonije, za sada, a dostupna je i na engleskom jeziku.

– Da aplikacija pomaže u svakodnevnim poslovima dokaz je to da je većina korisnika povećala svoje prinose za oko 15% – ističe Jovana Đorđić.

Ovaj tim najavljuje da će u budućnosti na ovu aplikaciju moći da računaju i uzgajivači krušaka, kajsija, breskvi, trešanja.

Izvor: RTS

Foto: MapMyApple/Facebook


reklama