Rusa – moćna biljka kojoj narod veruje

1244

Rusa nije samo čuveni narodni lek protiv bradavica, već se koristi i za čišćenje jetre, protiv astme, želudačnih i tegoba sa žučnom kesom.

Rusa ili rosopas, lastina trava, lišavica, lišajnica, zmijino mleko, lastavičina suza (Chelidonium majus) je neobično lekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete. Veruje se da laste svojim mladuncima mažu oči ovim sokom kako bi progledali (otuda i njeno latinsko ime: cheliodon na starogrčkom znači lasta). Vekovima se ova biljka koristi u narodnoj medicine za lečenje katarakte i konjuktivitisa.

Rusa ima mnogostruko dejstvo: stimuliše jetru, ublažava želudačne tegobe i bolove žučne kese, otklanja bradavice, a u kombinaciji sa koprivom i dobričicom umiruje simptome alergija. Ruski naučnici potvrdili su viševekovno narodno poverenje u rus kad je u pitanju lečenje nekih malignih bolesti.

Rusa ulazi i u sastav čajnih mešavina za lečenje astme, bronihitisa i upornog kašlja zahvaljujući alkaloidu helidoninu koji sprečava spazam. Biljka sadrži i proteolitičke enzime, gorke materije i malo etarskog ulja. Tronedeljna kura čajnom mešavinom ruse, nane i maslačka je odličan način da očistite jetru i krvne sudove. Ova kura posebno se preporučuje osobama koje pate od psorijaze i ekcema.

Za lečenje bradavica upotrebljava se svež sok ruse koji se nanosi direktno na bradavicu ili tinkutra ruse koja se priprema na sledeći način:

Čistu teglu od 250 ml napununiti svežom iseckanom rusom pa preliti jabukovim sirćetom. Zatvoriti i ostaviti da stoji mesec dana na tamnom mestu uz češće mućkanje. Procediti i nanositi na bradavice tri puta na dan. Takođe, ovom tintkurom možete nakvasiti komadić gaze i pričvrstiti je zavojem ukoliko imate više bradavica na malom području. Gazu je potrebno menjati 2 puta na dan. Preporučljivo je i piti ovu tinkturu (1 kafena kašičica na dan razblaženo vodom).

Rusu bi trebalo upotrebljavati obazrivo i strogo se pridržavati propisanih doza i vremenskog trajanja kure.

RECEPTI

Čajna mešavina za čišćenje jetre

Sastojci: rusa (Chelidonium majus) 50 g, koren malsačka (Taraxacum officinale) 50 g, nana (Mentha piperita ) 50 g
Priprema: Sve biljke pomešati, pa 2 supene kašike smese preliti sa 500 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana. Kura traje tri nedelje.

Čajna mešavina protiv astme i alergija

Sastojci: rusa (Chelidonium majus) 50 g, dobričica (Glechoma hederacea) 50 g, bokvica (Plantago major) 50 g, podbel (Tussilago farfara) 50 g
Priprema: Sve biljke pomešati, pa 2 supene kašike smese preliti sa 500 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i popiti po želji zaslađeno medom u toku dana. Piti dve nedelje pa napraviti pauzu sedam dana, a zatim sve još jednom ponoviti.

Izvor: Momčilo Antonijević/Snaga Bilja

Foto: Pixabay


reklama