Kasni berba u Iriškom vinogorju

60

Zbog specifičnih vremenskih prilika koje su pratile vegetaciju vinove loze, berba grožđa u Iriškom vinogorju kasni za oko dve nedelje.

Proizvođači grožđa i stručnjaci kažu da je vinova loza u dobrom stanju i da se očekuje dobar kvalitet grožđa, ali pod uslovom da bude dužeg sunčanog perioda bez padavina.

Sava Šućin, proizvođač grožđa i vina iz Iriga, ima jedan hektar pod vinovom lozom sa različitim sortama. Neubičajene vremenske prilike, kako navodi ovaj iskusni vinogradar, uticale su na to da vinova loza kasni u fenofazama razvoja uključujući i period berbe. Ipak, nada se dobrom kvalitetu grožđa iz ovogodišnje berbe.

– Očekujemo da će biti kvalitetno. Ove rane stone sorte koje imamo, malo za sebe a ne za prodaju, pokazuju da ima slasti i da će biti dobro. Ove sorte koje treba prvo da se beru italijanski rizling i šardone kod mene pokazuju za sada da će to biti dobro i da će biti slasti, ali ne možemo znati tačno dok ne počne da se bere – kaže Sava Šućin.

Da ove godine vegetacija vinove loze kasni potvrđuje i Dragoslav Ivanišević, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, navodeći da ima vinogorja u kojima je već počela berba grožđa.

– Počela je berba ranijih sorti, počela je berba belog pinoa, sivog i crnog pinoa, počela je negde berba šardonea za penušava vina za te namene, ali pravu berbu očekujemo tek za petnaestak dana – objašnjava prof. dr Dragoslav Ivanišević.

Sve prateće vremenske uslove tokom vegetacije vinova loza je dobro podnela, a sada je, kako naglašavaju stručnjaci, za dobar kvalitet grožđa ključno to da narednih mesec dana bude lepo vreme sa višim temperaturama i bez padavina.

Foto: Vinarija “Komuna”, Vinarija “Mačkov podrum”


reklama