U Pomoravskom okrugu završena berba voća i grožđa

79

Berba voća i grožđa u 2021. godini u Pomoravskom okrugu je završena, a posle dugog iščekivanja proizvođači su došli do krajnjeg cilja, a to je prodaja ili prerada proizvoda.

Kako kaže Dejan Jocić iz PSSS Jagodina, godina za nama je bila relativno uspešna, s obzirom na vremenske prilike koje su nas pratile.

– Prvi problem koji je nastao u proizvodnji je prolećni mraz u periodu cvetanja i pojave mladih plodića, što se najviše odrazilo na koštičave voćne vrste (kajsija, trešnja i šljiva) gde je zasigurno smanjen rod za oko 30%. Smanjenje broja plodova dovelo je do toga da ostali plodovi budu krupniji i boljeg kvaliteta – objašnjava Jocić.

Pojava mrazeva nije bila jedina nepovoljnost u proizvodnji.

Naime tokom leta je bilo perioda sa veoma visokim temperaturama koje su izazvale sušu i ožegotine na plodovima (jabuka, kruška), usled čega je došlo do gubljenja plodova prve klase.

– Ova pojava je mogla da se spreči ako su zasadi pod protivgradnom mrežom, te nisu bili izloženi direktnom jakim sunčanim zracima i ako u zasadu postoji sistem za navodnjavanje koji je biljkama davao vlagu i uticao na sušu. Iz ovoga proizilazi da je neophodno imati protivgradnu zaštitu i sistem za zalivanje kako bi proizvodnja bila efikasna, tj. profitabilna. U ovom slučaju do loše proizvodnje može doći ako se na vreme ne primeni zaštita od bolesti i štetočina – pojašnjava Jocić.

Kako kaže, poljoprivredni proizvođači mogu da budu zadovoljni jer usled manjeg roda, cene proizvoda su bile veće od očekivanih i da proizvodnju shvate maksimalno ozbiljno, da primenjuju sve agrotehničke mere na vreme i rezultat neće izostati.

Foto: Pexels, Unsplash


reklama