U Bobištu prave odličnu rakiju

237

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je sa saradnicima posetio destileriju „Aleksandar“ u Bobištu, u kojoj se od 2004. godine proizvodi rakija vrhunskog kvaliteta.

Posle obilaska, održana je konferencija za medije na kojoj je govorila zamenica gradonačelnika dr Lidija Dimitrijević.

– Umeće pečenja rakije u ovoj porodici se prenosilo sa kolena na koleno, tako da je gospodin Jovica Ilić sa suprugom Draganom porodičnu tradiciju pretvorio u biznis od kojeg danas može lepo da se živi – izjavila je Dimitrijević.

Sopstvenim naporima ovaj bračni par proizvede 20.000 litara rakije od dunje, šljive, kruške, kajsije koja se plasira širom naše države. Destilerija „Aleksandar“ u proizvodnji koristi najsavremeniju tehnologiju, u koju ulaže najveći deo zarade, pa i ne čudi što ova firma ima čak pet zaštićenih brendova – žutu dunju, dunju gold, viljamovku, šljivu i kajsiju. Sirovina koju koriste je voće visokog kvaliteta iz voćnjaka u rodnom Zagužanu koje lično obrađuju – dunju na 8 hektara, krušku na 3 hektara i šljivu na 1 hektar, dok kajsiju nabavljaju iz Grocke.

– Tokom obilaska gospodin Jovica nas je detaljno upoznao sa procesom proizvodnje i fascinantno je to što ovaj bračni par vrši proizvodnju od početka do kraja – dodala je zamenica gradonečelnika.

Vlasnik destilerije „Aleksandar“ Jovica Ilić se zahvalio gradonačelniku Cvetanoviću na poseti i podršci.

– Bez podrške lokalne samouprave ne bismo mogli da sve postignemo. Uz podršku mi sada širimo voćnjake i kompletan asortiman. Sve je domaća proizvodnja, aparatura je rađena od domaćeg bakra, a uz subvencije lokalne samouprave smo uspeli da nabavimo sve. Zadovoljni smo i svi smo porodično uključeni u posao, supruga, sin i ja. Počeci destilerije datiraju od 1947, a ja sam pokrenuo brendiranje i originalno flaširanje – kazao je Jovica.

Foto: Grad Leskovac


reklama