Abisinska mačka

62

Abisinska mačka je rasa domaće mačke za koju se pretpostavlja da je najstarija rasa koja je pripitomljena i da je potomak svete egipatske mačke, male glave, velikih ušiju, bademastih očiju i dugog vitkog tela.

Prvi primerci ove rase stigli su u Evropu oko 1800. godine iz Abisinije, po čemu je i dobila ime. Abisinska mačka je trenutno jedna od najpopularnijih rasa kratkodlakih mačaka u SAD.

Genetska istraživanja pokazuju da je ova rasa nastala u blizini obale Indijskog okeana, gde su kolonisti mogli da kupe životinje od trgovaca. Rasa je razvijena u Velikoj Britaniji. Za ovu rasu se veruje i da potiče od egipatske ženke, mačke koja se zvala Zula i koju su engleski vojnici iz luke u Aleksandriji doveli u Englesku. Ova teorija nije osnovana jer ne postoje čvrste veze između mačke Zula i mačke koja je prva navedena kao abisinijska 1882. godine.

Mnogi izvori ponavljaju priču da je abisinijska mačka stara nekoliko hiljada godina i potiče iz drevnog Egipta, jer liče na mačke sa drevnih egipatskih slika. Postoje i priče da i danas u severnim delovima Afrike živi divlja abisinijska mačka.

Telo abisinske mačke je srednje dužine, okretno sa dobro razvijenim mišićima. Noge su tanje u odnosu na telo sa finom strukturom kostiju. Šape su male i ovalne. Rep je prilično dug, širok u korenu.

Glava je široka, umereno klinastog oblika. Oči su oblika badema i mogu biti zlatne boje, zelene, boje lešnika ili bakra. Nos i brada obično formiraju prave vertikalne linije kada se posmatraju iz profila. Uši su relativno velike i široke u bazi.

Dlaka je srednje dužine, gusta i svilenkasta. Može da bude crvene, plave i žutosmeđe boje. Ređe su boja kornjačinog oklopa, krem i boja čokolade koje se gaje u manjem obimu u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Abisinijski mačići se rađaju sa tamnijim krznom koje vremenom postepeno posvetli. Obično je potrebno nekoliko meseci da se uspostavi konačna boja krzna.

Abisinijska mačka je izuzetno aktivna, razigrana, tvrdoglava i inteligentna. Ona je verovatno i najaktivnija rasa mačaka koja je previše zaokupljena istraživanjem i igrom. Uglavnom se dobro slažu sa drugim mačkama, mada ženke ponekad mogu biti razdražljive u prisustvu drugih mačaka. Abisinska mačka je poznata po svojoj radoznalosti i uživanju u istraživanju okoline uključijući i visine. Takođe je poznato da su veoma dobri lovci. Obožavaju igračke i mogu satima da se igraju sa omiljenom loptom.

Izvor: veterina.info

Foto: Pixabay


reklama