Afrička kuga svinja „otkazala“ ovogodišnji „Srem Klob-kob fest“

57

Udruženje „Sremska svinjokolja i kobasicijada“ saopštilo je da je na osnovu dopisa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (Uprava za veterinu) prinuđeno da otkaže ovogodišnju manifestaciju „Srem Klob-kob fest“, koja je bila planirana za 28. oktobar tekuće godine.

Ova odluka dolazi kao rezultat pojave afričke kuge svinja u regionu, što predstavlja ozbiljnu pretnju svinjama i domaćoj svinjarskoj industriji. Udruženje je donelo ovu tešku odluku kako bi doprinelo zaštiti zdravlja životinja i sprečilo dalje širenje bolesti.

Predstavnici udruženja izrazili su duboko žaljenje što su prisiljeni da otkažu ovu tradicionalnu manifestaciju koja se godinama održava i koja je privlačila veliki broj posetilaca iz celog regiona.

– Istinski nam je žao što našu tradicionalnu manifestaciju „Srem Klob-kob fest“ moramo otkazati zbog pojave afričke kuge svinja. Ovom odlukom želimo da pokažemo solidarnost sa svim odgajivačima svinja i prerađivačima svinjskog mesa koji su godinama podržavali našu manifestaciju i zajedno sa nama negovali tradiciju sremske kobasice – izjavili su iz organizacije događaja.

Osim toga, udruženje je izrazilo solidarnost sa prijateljskim udruženjima iz različitih zemalja, uključujući Turiju (Srbija), Rogolju (Bosna i Hercegovina), Samobor i Sveti Petar u Šumi (Hrvatska), Bekeščabu i Pečuj (Mađarska), Sevnice, Ormož (Slovenija), Sladkovičevo, Nove Zamki, Đetvu i Bojnice (Slovačka).

U nadi da će ova ozbiljna situacija što pre biti prevaziđena, organizatori su izrazili zahvalnost svima na razumevanju i nadaju se da će se manifestacija moći održati sledeće godine, čim se stvore sigurni uslovi za to.

Foto: Sremska Svinjokolja i kobasicijada


reklama