Agrobudžet Crne Gore u fokus stavlja mlade poljoprivrednike

60

Crnogorski agrobudžet od ove godine uvodi novinu – direktna plaćanja mladim poljoprivrednicima do 100.000 evra, odnosno 70 evra po hektaru, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković.

Osim toga, za specifične mere podrške mladim poljoprivrednicima, godišnje je budžetirano 250.000 evra.

– Mladi poljoprivrednici početnici dobijaju bespovratnih deset hiljada evra za početak bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, a postojeći mladi farmeri bespovratnih sedam hiljada evra za unapređenje svojih farmi – kazao je Joković u intervjuu „Pobjedi“.

On je naveo da je kroz IPARD program za poljoprivrednike do 40 godina starosti podrška za svaku meru povećana deset odsto, a mladi poljoprivrednici za mere podrške dobijaju i bodove prednosti.

Takođe, kroz IFAD projekat im se dodeljuje prilikom rangiranja dodatnih deset bodova.

– Osim toga, u saradnji sa Ministarstvom turizma, sprovodimo konkurs za najboljeg mladog poljoprivrednika, gde se dodeljuje nagrada od tri hiljade evra – dodao je Joković.

On je naveo da se u Registru poljoprivrednih gazdinstva vodi 20,38 hiljada gazdinstava, a da su poljoprivrednici do 40 godina starosti vlasnici 2,76 hiljada gazdinstava.

Foto: Envato


reklama