Agrumi (limun, pomorandža, mandarina) se u našim agroekološkim uslovima gaje u saksijama. Kad temperatura počne da se bliži nuli stabla se unose u zaštićeni prostor. Jesenje unošenje u toplije prostorije, kao i prolećno iznošenje, predstavljaju kritičan period za ovo voće, pa je potrebno da promene temperature budu postepene.

U zaštićenom prostoru, fiziološki procesi u biljci su smanjeni. Zato je neophodno zalivanje i ishranu prilagoditi novim uslovima. U podrumima u kojima je temperatura oko nula stepeni, biljka gotovo da miruje i dovoljna su četiri do pet zalivanja. U sobnim uslovima, pri višim temperaturama, zalivanje i ishranu trebalo bi redukovati, ali ne u meri kao u prostorijama sa nižom temperaturom. Optimalne su temperature od jedan do sedam stepeni. Pri čestom i obilnom zalivanju i povišenoj vlažnosti vazduha, na nadzemnim delovima biljke, pre svega listu i stablu, mogu se javiti gljive. Previše vlaženo zemljište može uzrokovati truljenje korena. Listovi počinju da žute i opadaju. Suv vazduh, duvanski dim i prašina takođe mogu uzrokovati opadanje lista, pa je preporučljivo, kad su dnevne temperature pozitivne, nakratko provetravati prostorije.

U toku cele godine, kad su agrumi u zaštićenom prostoru, može se uočiti prisustvo vaši koje naseljavaju sve nadzemne delove biljke i rilicom uvučenom u biljno tkivo sišu sokove. Vaši se najčešće uočavaju na naličju lišća, uz glavni nerv. Izazivaju kovrdžanje lista i smanjenje asimilacione površine. U vršnom delu lista, larve vaši luče mednu rosu, koja se sliva na druge biljne delove. Slatka tečnost predstavlja medijum pogodan za razvoj gljive čađavice (Capnodium citri). Gljiva prekriva biljne organe u vidu tamne prevlake. Plodovi prekriveni čađavicom gube estetsku i upotrebnu vrednost. Biljka se postepeno iscrpljuje, slabi i suši. Razvoju bolesti doprinosi prisustvo vaši, gusta kruna i visoka vlažnost vazduha. U cilju sprečavalja razvoja bolesti, neophodno je suzbiti vaši. S obzirom na to da su biljke najčešće smeštene u prostorije u kojima borave ljudi, potrebno je izbegavati primenu insekticida i vaši uklanjati tuširanjem mlakom vodom ili uklanjanjem naseljenih biljnih organa. Krunu redovno proređivati, a vlažnost vazduha održavati na optimalnom nivou.

Izvor: dipl. inž. Marija Ivanović, PSSS Kragujevac

Foto: Unsplash