Andaluzijski konj

571

Andaluzijski konj je rasa koja vodi poreklo sa Iberijskog (Pirinejskog) poluostrva, tačnije iz španske pokrajine Andaluzije po kojoj je i dobio ime, gde su njegovi preci živeli hiljadama godina.

Priznat je kao zasebna pasmina još od 15. veka, a njegova građa se vremenom vrlo malo menjala. Preteče današnjih andaluzijskih konja nastalali su direktno od berberskih konja dovedenih sa severa Afrike koji su ukrštani sa domaćim postojećim pasminama kao što je soraia.

Tokom svoje istorije, andaluzer je postao cenjen od strane plemstva kao dobar ratni konj. Rasa je koršćena kao sredstvo diplomatije španske vlade tako da su kraljevi širom Evrope posedovali i jahali ove konje. Do 16. veka veka, u vreme vladavine španskih kraljeva Karla V i Filipa II, španski konji su smatrani najboljim u svetu.

Tokom 19. veka rat, bolest i ukrštanje su u velikoj meri smanjili broj andaluzijskih konja. Uprkos pokušajima krajem 19. veka da se brojno stanje poveća, njihov broj je početkom 20. veka nastavio da opada. Izvoz ovih konja iz Španije je bio ograničen sve do šezdesetih godina dvadesetog veka, od kada rasa počinje da se širi po celom svetu. U 2010. godini je bilo registrovano oko 185.000 andaluzijskih konja širom sveta.

Andaluzijski pastuvi i uštrojeni konji dostižu visinu grebena oko 156 cm i telesnu masu od 512 kg, dok kobile dostižu 154 cm i telesnu masu od 512 kg. Ovi konji su elegantni i snažni. Glava je srednje dužine sa ravnim ili blago izbočenim profilom. Vrat je dug i širok, grudi masivne, leđa kratka i široka, zadnje noge jake, sa dobro zaobljenim sapima. Griva i rep su bujni i dugi, ali na nogama nema previše dlaka.

Najčešće je sive boje, a zastupljeni su i dorat, vranac, riđan i šarac.

Andaluzeri su poznati po svojoj inteligenciji, osetljivosti i poslušnosti. Kad se tretirju sa poštovanjem brzo uče i veoma su kooperativni.

Zbog svoje građe nisu pogodni za brzinske trke ni preponsko jahanje pa se uglavnom koriste u dresurnom jahanju i kao cirkuski konji.

Andaluzer ima značajnu ulogu u razvoju mnogih rasa konja širom svjeta. Najpoznatije rase nastale na bazi ukrštanja sa andaluzijskim konjem su lipicaner, holštajn, mustang, engleski punokrvni, kanadski…

Izvor: veterina.info

Foto: Pixabay, Wikipedia


reklama