Anis – lakše se diše

31

Svi se sećamo magičnog ukusa bronhi bombona koji nas i danas lako vrati u detinjstvo. Taj ukus, koji ste kasnije možda prepoznali u grčkom uzu, potiče od anisa, izuzetno aromatične i veoma lekovite biljke koja se koristi vekovima.

Porodica štitarica, kojoj anis pripada, ima nekoliko veoma lekovitih članova: angelika, morač, celer, peršun, mirođija, korijander, kim. Svi se koriste u kuhinji kao moćni začini jer sve pomenute biljke sadrže esencijalna ulja veoma prijatnog mirisa. Kao što u svakoj porodici postoji „crna ovca“, u slučaju štitarica to je kukuta, jedna od najotrovnijih biljaka.

Esencijalo ulje anisa sadrži između 80% i 90% anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Anis je zato veoma efikasan i prijatan lek za kašalj, bronhitis i astmu. Med sa esencijanim uljem anisa preporučuje se deci jer je ukusan i deca ga rado piju.

Pored delovanja na organe za disanje, anis olakšava varenje, uklanja gasove i nadustost. U kombinaciji sa kamilicom, lanenim semenom i krušinom preporučuje se onima koji pate od opstipacije. Anis, morač i kim podstiču lučenje mleka, pa narodni lekari savetuju dojiljama da piju pola litra čaja od anisa dnevno. Ovaj čaj je višestruko koristan jer, pored toga što povećava količinu mleka, olakšava grčeve bebama jer se spazmolitične supstance iz anisa prenose kroz mleko.

Zahvaljujući svom prijatnom mirisu, ali i antibakterijskim i antigljivičnim dejstvima, esencijano ulje anisa često je sastojak vodica za ispiranje usta. Anis se preporučuje i protiv upala grla u kombinaciji sa žalfijom i crnim slezom, a grickanje svežeg semena preporučuje se ljudima koji pate od neprijatnog zadaha iz usta prouzrokovanog poremećajem rada organa za varenje.

Naučnici su pre tri decenije primetili da anis sadrži fitoestogene supstance, pa se zato ova biljka preporučuje ženama u menopauzi. U kombinaciji sa kantarionom i hajdučkom travom koristi se i protiv bolnih menstruacija. Anis je verovatno najbolje biljno rešenje protiv poremećaja seksualne želje kod žena. Iako sadrži supstance koje deluju slično ženskom hormonu estrogenu, anis jača i seksualnu želju muškaraca, pa se u kombinaciji sa celerom koristi za jačanje potencije.

Kao i druge biljke iz porodice štitarica, posebno angelika i šargarepa, anis pomaže i ljudima koji pate od psorijaze.

Anis je izuzetno efikasna biljka za uklanjanje celulita. Ako pronađete preparat koji sadrži ekstrakt anisa, možete biti sigurni da je verovatno delotvoran.

Anis je bezbedna i veoma lekovita biljka. Ipak, nemojte je koristiti u trudnoći ili ako pijete preparate koji sadrže gvožđe.

RECEPTI

Čajna mešavina protiv suvog kašlja i za izbacivanje nagomilane sluzi iz pluća

Sastojci: anis (Pimpinella anisum) 100 g, bokvica (Plantago major) 100 g, majčina dušica (Thymus serpillum) 100 g
Priprema: Sve biljke pomešati, pa dve kafene kašičice smeše preliti sa 200 ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti po želji zaslađeno sa malo meda, pola sata nakon jela tri puta na dan.

Čajna mešavina protiv srčanih tegoba prouzrokavnih nagomilavanjem vazduha u organima za varenje

Sastojci: anis (Pimpinella anisum) 100 g, matičnjak (Melissa officinalis) 100 g, kamilica (Matricaria chamomilla) 50 g, hajdučka trava (Achilea millefolium) 50 g
Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 600 ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti po 200 ml nezaslađenog čaja, pola sata pre jela tri puta na dan.

Ulje za masažu protiv celulita

Sastojci: 200 ml bademovog ulja, 40 ml etarskog ulja anisa, 20 kapi etarskog ulja žalfije, 10 kapi etarskog ulja limuna
Priprema: Sve sastojke pomešajte, dobro promućkajte i čuvajte na čistom tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Masirajte kritične predele svako veče posle tuširanja.

Izvor: Momčilo Antonijević/Snaga bilja

Foto: Pixabay


reklama