Antraknoza, koju izaziva patogena gljivica Colletotrichum orbiculare (Colletotrichum lagenarium), redovno se javlja na lubenicama i dinjama i nanosi manje ili veće štete u zavisnosti od vremenskih uslova. C. orbiculare takođe napada i druge vrste, poput krastavca ili bundeve.

Bolest se ispoljava na svim nadzemnim delovima biljke – lišću, stablu i plodovima. Na lišću se stvaraju obično kružne, koncentrične zonirane pege mrke boje na kojima se stvara jedna prevlaka, prvo ružičasta, a zatim zagasite boje. U slučaju jačeg napada lišće se u potpunosti sasušuje i izgleda kao sprženo. Nekada se događa da izumrlo tkivo u okviru pege, posle kiše, bude pocepano, pa lišće izgleda izbušeno. Na stablu se javljaju mrke, ulegnute pege. Ako se na stablu razvije više ovih pega, dolazi do sušenja jednog dela vreže iznad mesta zaraze.

Zaraženi plodovi imaju velike mrke rane, veličine od 0,5 do 5 cm u prečniku, dok je tkivo u okviru pege udupljeno do 2 cm. Plod nepravilno raste i u većini slučajeva potpuno propada. Gljiva najčešće ne zahvata jestivi deo ploda ali ukus zaraženih plodova je neprijatan i gorak. Plodovi propadaju zbog prodiranja saprofitnih mikroorganizama u unutrašnjost ploda.

Do infekcije može doći u bilo kojoj razvojnoj fazi lubenica i dinja. Bolest se prenosi površinskom vodom, kišnim kapima, a prenosioci mogu biti insekti i čovek. Da bi došlo do zaraze, potrebno je da list bude vlažan 24h na temperaturi od 19 do 24 stepena. U takvim uslovima simptomi se javljaju za 6-7 dana.

U cilju sprečavanja pojave antraknoze trebalo bi poštovati plodored, koristiti zdravo seme za setvu i preventivno primenjivati fungicide u toku vegetacije.

Izvor: dipl. inž. Dragana Urošević, PSSS Prokuplje

Foto: Nancy Gregory, University of Delaware, Bugwood.org, Jason Brock, University of Georgia, Bugwood.org