Antraknoza ili pegavost izdanaka maline i kupine

1147

Sitne purpurne pege koje su sporadično zastupljene čitavom dužinom mladih izdanaka, a javljaju se u proleće, glavni su simptomi antraknoze ili pegavosti izdanaka maline i kupine čiji je izazivač gljivica Elsinoe veneta.

Vremenom se pege šire, blago ulubljuju u središnjem delu, poprimajući sivu boju sa purpurnim ivicama. Lezije se širenjem međusobno spajaju nanoseći jaka oštećenja na rodnim izdancima.

Za kontrolu ove bolesti su veoma važne preventivne nepesticidne mere. Potrebno je usev držati provetrenim suzbijanjem korova i proređivanjem. Pojačano đubrenje azotom, kao i povećana vlažnost pogoduju razvoju bolesti.

Pri podizanju zasada neophodno je koristiti zdrav sadni materijal, kao i izolovati zasad od ostruge (divlje kupine), koja je odličan izvori inokuluma.

Tretiranje maline i kupine preparatima na bazi bakra u momentu kretanja vegetacije vrlo je značajno za kontrolu ove bolesti. Naredno tretiranje se izvodi neposredno pred cvetanje, radi zaštite rodnih letorasta preparatima na bazi kaptana, tiofanat-metila, karbendazima. Fungicidi koji se primenjuju u cvetanju za suzbijanje sive truleži plodova efikasni su i u suzbijanju antraknoze.

Sorte vilamet i meker su visoko otporne prema Elsinoe veneta.

Izvor: „Zaštita maline” (PSSS Kraljevo, dipl. inž. Slobodan Tomić, dipl. inž. Radmila Veličković, dipl. inž. Jelena Grbić)

Foto: Charles Drake, Virginia Polytechnic Institute and State University, Bugwood.org, Penn State Department of Plant Pathology & Environmental Microbiology Archives, Penn State University, Bugwood.org, John Hartman, University of Kentucky, Bugwood.org


reklama