APEL: Ne palite travu i nisko rastinje, preti opasnost od širenja požara

32

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim područjima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.

Načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije MUP-a Milan Kocić upozorio je na to da se požari na otvorenom vrlo brzo šire, naglasivši da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.

On je istakao da je, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru.

– Ovi požari se veoma brzo šire, mogu da budu opasni po zdravlje i živote naših građana, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu – poručio je Kocić.

Prema njegovim rečima, inspekcijske službe Sektora za vanredne situacije i drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova će u ovom periodu pojačati inspekcijski nadzor, kako bi sprečili nastanak ovih požara.

– Većina požara na otvorenom prostoru prouzrokovana je ljudskom aktivnošću. Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve – ponovio je on.

Kocić je poručio građanima da, ukoliko primete ovakve požare, odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Foto: Envato, Freepik


reklama