Atraktivni Urbani salaš krasi Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

62

Jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam ove godine obogaćen je još jednom novinom jer se na otvorenom prostoru kod Hale 24 smestio atraktivni Urbani salaš. Posetioci Sajma imaju priliku da, u toj svojevrsnoj povrtarskoj oazi, saznaju sve o biobaštama, onim koje omogućavaju da se uzgaja na terasama.

– Podržavamo ovu dobru inicijativu Poljoprivrednog sajma jer nam to omogućava da našim znanjem, semenom i sadnim materijalom pokažemo posetiocima da postoje biobašte koje su održive u urbanoj sredini i obezbeđuju proizvodnju za sopstvene potrebe, a zdravstveno su bezbedne – kaže Slobodan Vlajić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, i dodaje:

– Urbane bašte su održive na terasama, na prostoru koji ima dovoljno sunčeve svetlosti, pa je uz adekvatnu negu i odabir supstrata moguće uzgajati različite biljne vrste.

Biobašte potpuno isključuju upotrebu hemijskih sredstava, te se, da bi zasad dobio adekvatnu zaštitu, koriste združeni usevi, odnosno kombinacija biljnih vrsta koje se međusobno potpomažu.

– Recimo, kadifica je jedna od cvetnica koja je široko prisutna jer odbija različite štetočine iz zemljišta i nadzemnog dela, pa na adekvatan biološki način štiti malu proizvodnju. Kako je potrošnja mineralnih đubriva u potpunosti isključena iz ovog sistema proizvodnje, uglavnom se koriste biološki preparati za prihranu, zaštitu ili drugu potrebu – pojašnjava Vlajić.

Oni koji posete Urbani salaš imaju priliku da vide različite sorte paradajza, paprike, tikvice i pasulj u poniku, ali i pravilno rastojanje sadnica u redu.

– Kod nas se mogu dobiti sve informacije o položaju koji odgovara određenoj biljnoj vrsti: da li je potrebno da se biljke gaje uz oslonac ili ne, stručnu pomoć, kao i odgovore na pitanja o urbanoj proizvodnji kako bi bila održiva i kako bi uzgajivači ubrali plodove svog rada. Zato često kažemo da ti proizvođači imaju duplo zadovoljstvo: i kad proizvode i kad uživaju u plodovima svog truda – napominje Vlajić, dodajući da je ovakva proizvodnja sve zastupljenija.

Urbani salaš realizuje se na inicijativu Novosadskog sajma, uz podršku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i šest poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Novosadski sajam


reklama