Aukuba – lepotica iz Japana

1329

Aucuba japonica je zimzelena, baštenska biljka poreklom iz Japana čiji su listovi, koji tokom cele godine ostaju na granama, prošarani žutim flekama i tako je čine posebno dekorativnom.

Aukuba formira žbun i dostiže visinu do 2 metra, a glavno pravilo za njeno uzgajanje jeste da nikako ne sme biti izložena direktnom suncu, jer bi listovi mogli da dobiju opekotine, pa čak i da pocrne. Znači, aukubi odgovaraju poluhlad do potpuni hlad.

Idealna je za sadnju pod krošnjom drveća koje joj omogućava hladovinu. Uzgaja se kao baštenska biljka, mada dobro podnosi i saksijske uslove. Prilikom sadnje u saksiji, aukubu bi tokom zime trebalo uneti u negrejanu prostoriju kako koren ne bi izmrzao. Inače, izuzetno je otporna na niske temperature. Tokom zime izgleda promrzlo, ali se s prvim prolećnim danima budi i izbacuje nove listove. Dobro podnosi sušu, ali će mnogo lepše i raskošnije izgledati ukoliko je redovno zalivamo i održavamo zemlju vlažnom.

Pored senke koju ova biljka zahteva, ne postoje drugi prohtevi koji će uticati na njen rast i razvoj. Sastav zemlje takođe nije bitan, ali opet bi trebalo uzeti u obzir – što plodnija zemlja, to će i biljka bolje napredovati. Preporučljivo je đubrenje.

Aukuba je dvodomna biljka, što znači da se od jedne biljke ne može dobiti seme, već su potrebna muška i ženska biljka. Na ženskoj biljci se tokom novembra stvaraju crvene bobice.

Odlično podnosi orezivanje.

Najčešće se razmnožava reznicama ili položenicama, a dosta retko semenom kojem je potrebno i preko godinu dana da proklija. Reznice se uzimaju tokom avgusta i septembra. Mogu se odmah posaditi u saksiju ili u posudi sa vodom, pa pošto puste korenje (za mesec do dva) posade u saksiju. Procenat ožiljenih reznica je 99%. Takođe, ukoliko je neka grana povijena ka zemlji, jedan deo se zatrpa i posle nekoliko par meseci dobićete novu biljku.

Foto: Free Images


reklama