Australijska pčela (Burrowing Bee) je jedna od najvećih pčela na svetu, a njena veličina dostiže i do 2,6 centimetara. Poređenja radi, medonosna pčela naših krajeva koja ima 1,2-1,4 centimetra (radilica).

Australijska pčela je retka vrsta koja živi u zapadnom delu Australije i to vrlo neobičnim načinom. Ona gnezda gradi u zemlji, a, iako je retka, kompleksi gde se nastani mogu brojati i do 10.000 jedinki. Kod ovih vrsta pčela razlikujemo samo ženske i muške pčele, dok pčele radilice, kao što je slučaj kod medonosne, ne postoje.

U vreme kad se izležu mlade pčele, mužjaci izlaze prvi, kruže okolo i čekaju izlazak ženki. Pošto počne izlazak ženskih australijskih pčela iz gnezda u zemlji, mužjaci započinju međusobni „rat“ do istrebljenja kako bi baš oni uspeli da oplode i nastave svoju vrstu. „Ludilo“ kod muških jedinki australijskih pčela pojačava i ispuštanje feromona kod ženki i pre njihovog izlaska, tako da sama borba muških pčela počinje i pre nego je ženka izašla iz gnezda.

U toj međusobnoj borbi mužjaka, često se dešava da pogine i sama ženka zbog koje je celi „haos“ i nastao. Neke muške jedinke kod ovih pčela čak razvijaju posebnu taktiku kako bi sa što manje napora i okršaja ušli u fazu parenja, međutim retkima to i uspe jer oplodnja, zbog jakog interesa, nastane ubrzo posle izlaska iz gnezda pa se čekanje sa strane, ako se tako može reći, „ne isplati“ s obzirom da nakon parenja na svetu ostaju samo ženke.

U svetu insekata ovakve pojave su vrlo retke i verovatno imaju za cilj parenja najjačih jedinki kako bi nastavak vrste bio siguran.

Izvor: Zdrava Srbija, pcelarstvo.hr

Foto: Free Images