Bacanja hrane – veliki problem Evropske unije

17

Zastupnici u Evropskom parlamentu u Briselu osvrnuli su se na ’Inicijativu o efikasnoj upotrebi resursa – smanjenju rasipanja hrane i poboljšanju sigurnosti hrane’ na raspravi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Rečeno je da je svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i đubriva.

Zastupnici su upozorili i kako prema nekim procenama domaćinstva najviše doprinose bacanju hrane – u EU čak 53 odsto, zatim sledi prerada sa 19 odsto, sektor usluživanja hrane sa 12 odsto, primarna proizvodnja sa 10, a trgovina na veliko i malo sa 5 odsto.

– Svaki kilogram voća i povrća koje je stradalo od elementarne nepogode, ali i zbog ruskog embarga, predstavlja gubitak ulaganja i prihoda za poljoprivrednike, koji ne proizvode da bi posle uništavali prinose, već kako bi od njihove prodaje na tržištu mogli i da žive – složili su se zastupnici.

Potrebno je podržati one metode smanjenja bacanja hrane koje su se dosad pokazale efikasnim, poput lokalne prodaje i kratkih lanaca snabdevanja hranom. Tu je i promotivna edukativna kampanja, koja decu od najmanjih nogu uči da konzumiraju zdravu, svežu i lokalno proizvedenu hranu. Važne su i šeme dostave mleka, svežeg voća i povrća.

Foto: Cover Images


reklama