Baćina: „Nepristojno niska ponuda za pšenicu novog roda“

285

Jedan veliki otkupljivač u Srbiji izašao je sa nepristojno niskom terminskom cenom pšenice novog roda, upozorio je Vukašin Baćina, predstavnik Udruženja poljoprivrednika iz Banata. On je za „Politiku” rekao da postoji velika opasnost da će i drugi pokušati da se drže te cene, što se dogodilo i prošle godine a zbog čega su ratari takođe reagovali.

– Jedna od velikih firmi za otkup žitarica za pšenicu novog roda nudi 20 dinara za kilogram i 17 za ječam. Prošle godine cena je bila 35 dinara za žito i 38 za ječam. Znači prepolovili su sve i tu može biti problema – rekao je on.

Naglasio je da će to udruženje u narednom periodu ponovo tražiti sastanak s ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković kako bi se na vreme krenulo u iznalaženje rešenja oko otkupne cene pšenice roda 2023. godina. Nadaju se kako će, uz pomoć ministarstva, biti formirana korektna otkupnu cena žita od 42 dinara po kilogramu.

– Nećemo dozvoliti lažnim poljoprivrednicima koji rade kod gazda i u javnom sektoru da lobiraju za svoje gazde niske otkupne cene ratarskih poljoprivrednih proizvoda – kazao je Baćina.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, tokom predstavljanja predloga izmena Zakona o podsticajima u agraru, izjavila je da Srbija ima viška pšenice i da je njena cena pala na 23 dinara po kilogramu, kao i da je Republička direkcija za robne rezerve ušla u otkup žita od malih poljoprivrednika po ceni od 28 dinara. Naglasila je da je to pomoć države koja reaguje u datom trenutku.

Upitan kako se dogodilo da su velike količine žita ostale na lageru i da li se trenutno trguje žitom, Baćina je odgovorio da je bilo određenog zastoja, ali da prodaja polako kreće.

– Pšenicu na zalihama imaju mahom veći poljoprivrednici. Mali i srednji, kao što sam ja, dali su pšenicu za razduženje po ceni od 35 dinara za kilogram, i to na sam dan žetve. Nama pšenica nije ostala, razdužili smo je za repromaterijal i bila je sreća što smo to uspeli – kazao je Baćina i dodao da uz dužno poštovanje, ne razume kolege poljoprivrednike koji nisu prodali svoje žito, a mogli su zimus i po ceni od 45 dinara.

– Sami su sebe doveli u takav položaj i niko im nije kriv. Imate situaciju da je prvi put tako visoka cena i čekate još. Šta, da bude 100 dinara? Sada se zakuvalo s ukrajinskim žitom i mnogo faktora utiče na cenu – naveo je on.

Prema njegovim rečima, ako cena pšenice ove godine na dan žetve ne bude 42 dinara ratari neće uspeti da razduže repromaterijal koji su uzeli i to bi mogao da bude veliki problem.

– Iza nas je sušna godina zbog čega smo u debelom minusu – kazao je Baćina.

Izvor: Politika

Foto: Envato


reklama