Baćina: „Što pre uvesti prelevmane na uvoz sireva“

50

Predstavnici trgovinskih lanaca traže od mlekara da obore cene svojih proizvoda i da od aprila budu iste kao cene mlečnih proizvoda uvezenih iz EU, izjavio je predstavnik proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina i apelovao na državu da što pre uvede prelevmane (uvozne takse) na uvoz sireva.

Baćina je naveo u saopštenju da je cena sirovog mleka i dalje u padu.

– Upravo smo dobili informaciju iz mlekare da predstavnici trgovinskih lanaca traže da mlekare obore cenu svojih proizvoda i da ta cena od 1. aprila 2023. bude ista kao cena mlečnih proizvoda uvezenih iz EU. Apelujemo na državu da što pre uvede prelevmane na uvoz sireva. Ako država ne uvede prelevmane u visini od 330 dinara po kilogramu u narednih 10 dana, mlekare obaraju cenu sirovog mleka i staju sa otkupom mleka, jer neće moći da prodaju svoj proizvod – naveo je Baćina.

Takođe, upozorava da bi veliki broj zaposlenih u mlekarama mogao da ostane bez posla, kao i da će proizvođači mleka biti prinuđeni da prodaju krave klanicama.

Dodaje da se nastavlja trend pada cena mleka i mlečnih proizvoda u EU, usmeren ka izvozu u zemlje koje su van EU.

– Uvoz mlečnih proizvoda, naročito sireva, u prva dva meseca ove godine, bio je oko 2.380 tona. Ovaj uvoz sireva stvara dalji pad cene sirovog mleka u Srbiji. Zahtevamo hitnu i brzu reakciju države. Ne smemo dozvoliti da uvoznici i trgovinski lanci gase farme i mlekare po Srbiji – poručio je Baćina.

Foto: Envato


reklama