Bademovo mleko – lako ga napravite sami kod kuće

1065

Bademovo mleko je izuzetno zdrava i korisna namirnica. Predstavlja jedan od najboljih izbora za sve one koji su netolerantni na laktozu, ili iz bilo kog razloga ne konzumiraju kravlje mleko. Ono ne sadrži holesterol i druge štetne masti, ali zato obiluje proteinima, dijetalnim vlaknima, mineralima i vitaminima. 

Zanimljivo je da bademovo mleko sadrži čak četri puta više kalcijuma od kravljeg, za koje vlada pogrešno mišljenje da je najbolji izvor ovog minerala. Osim toga, odličan je izvog magnezijuma, vitamina E, fosfora, kalijuma i cinka. Za sve one koji vode računa o kilaži lepa vest – bademovo mleko je niskokalorično, pa jedna šolja sadrži samo 50 kalorija. Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, dijabetičari ga smeju konzumirati bez ograničenja.

Dokazani su brojni zdravstveni benefiti od ove čudesne namirnice: štiti srce i smanjuje holesterol, poboljšava vid, potenciju, pomaže pri zaceljivanju čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu, i generalno obezbeđuje dobar rad gastrointestinalnog trakta.

Gotova pakovanja u marketima su prilično skupa, i manje zdrava, jer sadrže aditive i konzervanse kako bi im se produžila trajnost. Sa druge strane, priprema je jednostavna i laka, pa ne postoji baš nijedan razlog zašto biste bacali novac na kupovno bademovo mleko, umesto da ga sami pripremite.

Potrebni su vam sirovi bademi, voda, cediljka i blender – toliko je jednostavno. Preko noći potopite bademe, pa ujutru prospite vodu, a natopljene bademe preručite u blender. Dodajte 3-4 čaše sveže vode, pa blendajte 2-3 minuta. Nakon toga, mleko procedite i sipajte u staklenu ambalažu. Bademovo mleko se čuva u frižideru, i traje dva do tri dana. Ukoliko želite intenzivniji ukus, možete dodati malo meda, cimeta, vanile ili kakaa, i dobićete pravu poslasticu. Ovako pripremljeno mleko može se koristiti u razne svrhe, ali je preporučljivo da se ne obrađuje termički, jer se tako uništavaju njegova najdragocenija svojstva.

I još nešto – pulpu koja je ostala nakon ceđenja nemojte bacati. Umesto toga, iskoristite je za pripremu marcipana, kolača, ili je jednostavno osušite u bademovo brašno.

Foto: Pixabay

 


reklama