Banja Luka dobija park posvećen kralju Tvrtku I Kotromaniću

11

Pošto su počeli radovi na izgradnji najvećeg gradskog parka u blizini TC „Delta“, Banja Luka dobija još jednu zelenu oazu u centru grada posvećenu kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Naime, reč o parku koji će biti smešten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice.

Radove na ovoj lokaciji obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je reč o početku izgradnje drugog od ukupno pet parkova koje će Banja Luka dobiti.

– Park koji gradimo na ovoj lokaciji specifičan je i ovo će zapravo biti banjalučka „Slavija“, jer se nalazi u središtu najveće kružne raskrsnice. Na potezu od zgrade Vlade Republike Srpske kretaćemo se pored Centralnog spomen-obeležja, novog hotela „Palas“ pa sve do najveće kružne raskrsnice u čijem središtu će se nalaziti jedan fantastičan skver sa monumentom posvećenom Tvrtku I Kotromaniću kralju Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana, s ciljem da se pokaže koliko je duga srpska istorija u Bosni i Hercegovini – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da je reč o investiciji vrednoj oko 1,2 miliona KM bez spomenika, te da su za ove radove pribavljene sve neophodne dozvole.

Kako je kazao, po uzoru na brojne evropske gradove, ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom, pješačkim površinama, ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje Vrbas i urbanim mobilijarom.

– Važno je napomenuti da su na ovoj lokaciji rađena i arheološka istraživanja, te je pronađen bunar iz srednjeg veka, koji će postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će ovo biti jedna prelepa zelena oaza u kojoj će uživati svi građani.

– Ovo će biti jedna nova razglednica Banje Luke na koju ćemo biti svi ponosni. Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću gledaće na našu tvrđavu Kastel. Očekujemo uskoro da započne i projekat osvetljenja Kastela vrednosti oko 800.000 KM, po čijem završetku će Kastel, koji je vekovima bio u mraku, dobiti potpuno novi izgled i sa ovim prostorom činiti jednu novu ambijentalnu celinu – naglasio je Stanivuković.

Takođe, gradonačelnik je najavio da će u narednom periodu započeti radovi na izgradnji još dva parka i to Parka knjige, te park posvećen Veleizdajničkom procesu, kao i uređenje još jedne zelene oaze.

Ovlašćeni potpisnik u Odeljenju za saobraćaj Milenko Džever kazao je da je izgradnja ovog parka ujedno i nastavak projekta unapređenja saobraćajnog sistema u centralnom području glavnog grada Republike Srpske, te predstavlja deo parternog uređenja mosta Dolac.

Foto: A. Čavić/Grad Banja Luka


reklama