Barena slanina

413

Slanina se dobija soljenjem, sušenjem, dimljenjem, pečenjem, ili kuvanjem potkožnog masnog sloja svinja, s kožom, ili bez kože, pa se prema tome i ona može proizvoditi na više načina, zavisno od želje i običaja u pojedinim krajevima zemlje.

Barena slanina – Meso za ovu vrstu slanine se uzima od gronika. Ne može se dugo održati, pa je treba brzo trošiti. Najjednostavnije je kuvati je zajedno sa sastojcima hurke (posebna kobasica od iznutrica), ali može se i posebno bariti. U tom slučaju vodu treba začiniti lorberom i solju, a može se dodati i par bobica kleke. Za 1 kg slanine uzima se 4 dg soli i 1 dg belog luka. Slanina se izvadi na poslužavnik i u nju utrlja so pomešana sa izgnječenim belim lukom, i pospe alevom paprikom. Takav proizvod treba držati na hladnom mestu, ali se ne preporučuje u frižideru, jer će ostala jela preuzeti miris belog luka. Ponegde se barena slanina, nakon što je ohlađena jedan dan, dimi, i tek tada posipa paprikom, a u tom slučaju paprika i nije neophodna.

Dimljena barena slanina – Po izboru se može uzeti gronik ili slanina sa trbušnog dela svinje, so i salamura po ukusu. Slanina isečena na veće komade (kaiševe pogodne za sušenje), dobro se posoli i ostavi da odstoji 48 sati. Treba je okretati 3-4 puta dnevno. Nakon toga, ide dva dana na dimljenje. Salamura se priprema od 8 dg soli, jednog lista lorbera, jedne male glavice crnog luka, jednog čena belog luka, 4 zrna crnog bibera, pola kašičice koriandera i aleve paprike po ukusu. Ovi začini se dodaju u prokuvanu vodu, a nakon 15 minuta se stavi i slanina skinuta sa dima. Sve zajedno se kuva 45 minuta, a zatim se slanina opere hladnom vodom. Nakon toga se stavlja između dve daske i 24 h presuje. Na kraju se premaže alevom paprikom pomešanom sa kašikom vode.

Barena slanina u salamuri za šunku – Pri spravljanju ove vrste slanine gronik je najbolji izbor. Od začina se koriste 1 dg soli, pola kašičice koriandera, pola kašičice crnog bibera u zrnu i jedna kocka šećera. Slanina se iseče u kraće i šire kaiševe i posoli. Nakon dva dana se stavlja u salamuru, tako da slanina bude potpuno prekrivena. Treba naglasiti da se začini kuvaju četri minuta, nakon čega se vrela tečnost preliva preko slanine. Sve to se ostavi pet dana, uz povremeno okretanje, kako bi slanina bolje upila salamuru. Nakon toga se slanina vadi, stavlja u kipuću vodi i kuva dok ne omekša. Sledi ceđenje i hlađenje na temperaturu nešto ispod nule. Može se posuti alevom paprikom ili premazati paprikom pomešanom sa kašikom vode. Na hladnom mestu se može održati tri nedelje.

Izvor: stocarstvo.com

Foto: Pixabay


reklama