„Bayer“ kažnjen u SAD zbog glifosata

55

Porota u Sjedinjenim Američkim Državama dodelila je agrohemijskoj i farmaceutskoj kompaniji „Bayer“, koja je kupila „Monsanto“, proizvođača herbicida „Roundup“ (herbicida na bazi glifosata), najveću dosad kaznu u sudskim sporovima u vezi sa herbicidima u iznosu od 2,2 milijarde dolara,piše „Marketscreener“.

Osoba iz Filadelfije, koja je tužila „Bayer“, a koja boluje od raka, koristila je „Roundup“ za pejzažno uređivanje, ali i u privatne svrhe.

„Bayer“ namerava da uloži žalbu na presudu, uz tvrdnje da se presuda suprotstavlja naučnim saznanjima.

Porota je dodelila tužiocu 250 miliona dolara za nadoknadu gubitaka i više od dve milijarde dolara za štetu.

– Uvereni smo da imamo snažne argumente u žalbi kako bismo poništili ovu presudu ili bar smanjili neustavno previsoke štete – saopšteno je iz kompanije „Bayer“.

Čak i u dosad izgubljenim sporovima, štete su smanjene za više od 90 odsto.

„Bayer“ ističe da je kompanija pobedila na sudu u 10 od poslednjih 16 slučajeva.

„Bayer“ je 2018. godine sa akvizicijom američke kompanije „Monsanto“, koja je koštala više od 60 milijardi dolara, kupio i probleme vezane za herbicid na bazi glifosata „Roundup“.

Prva presuda protiv ove kompanije iz DAX indeksa usledila je iste godine. To je pokrenulo talas sudskih sporova u SAD.

„Bayer“ je 2020. godine pokrenuo program vredan više milijardi dolara kako bi rešio većinu sporova bez priznavanja odgovornosti. Većina sporova je već rešena.

Iz „Bayera“ ističu“ da i dalje veruje u bezbednost glifosata. Ipak, posle presude, akcije „Bayera“ pale su za čak 5,7 odsto.

Foto: Envato


reklama