Beograd bogatiji za još 329 stabala

23

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i predstavnici Nemačko-srpske privredne komore posadili su 329 stabala na desnoj obali Save kod Beogradskog sajma u okviru akcije „Drvo za Beograd”.

Radojičić je ovom prilikom podsetio da je ova akcija započela na osnovu inicijative Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Grada Beograda, kad je zasađeno 163 stabla.

– Zahvaljujući odzivu 37 kompanija iz Nemačko-srpske privredne komore, danas smo zajedničkim snagama posadili 329 sadnica i ozelenili 10.000 kvadratnih metara površine kod Beogradskog sajma. Tokom današnje akcije posadili smo najveći broj sadnica u okviru izazova „Drvo za Beograd”. Zaključno sa ovom sadnjom, posadili smo više od 1.800 stabala, a nadam se da ćemo do kraja preći broj od 2.000 – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da u Beogradu ima puno društveno-odgovornih kompanija za koje veruje da će se priključiti ovoj inicijativi.

– Zamislite kakav bi efekat bio da se svih 150.000 registrovanih privrednika u Beogradu uključio u akciju. Kada bi svako od njih posadio po jedno drvo, značajno bi uticali na to da Beograd ima bolji kvalitet vazduha i da postane zeleniji i zdraviji grad – istakao je gradonačelnik.

On je podsetio da je u toku javni uvid za Akcioni plan za zeleni grad i Akcioni plan za klimu i energiju, te da će uskoro na javnom uvidu ponovo biti i Akcioni plan za kvalitet vazduha.

– Ovi planovi se odnose na period od narednih deset godina, kada ćemo u svakoj godini realizovati više projekata. Samo za ozelenjavanje je opredeljeno milion evra, računajući period od narednih 10 godina – naglasio je Radojičić.

On je dodao da projekti kao što je akcija „Drvo za Beograd” doprinose ostvarenju ciljeva koje smo postavili tim strategijama.

– Ovi dokumenti pokazuju da Grad Beograd ima jasan cilj i viziju kako da postanemo „zeleni grad” i rešimo pitanje životne sredine, što je meni kao lekaru posebno važno – rekao je gradonačelnik, zahvalivši predstavnicima Nemačko-srpske privredne komore, kao i svima koji učestvuju u ovoj akciji.

Udo Ajhlinger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore, precizirao je da su se kompanije rado odazvale inicijativi Grada Beograda, te da je ova komora motivisala 37 kompanija koje su donirale sredstva za nabavku sadnica.

– Nadam se da ćemo na ovaj način doprineti boljoj klimi u Beogradu, ali i pokazati društveno-odgovorno poslovanje, koje praktikujemo već duže vreme – rekao je on.

Frank Aleter, izvršni direktor Nemačko-srpske privredne komore, izrazio je zahvalnost predstavnicima kompanija i Gradu Beogradu.

– Ovo je samo simbolični početak daljih akcija koje će se i planirati i realizovati. U fokusu će biti održivi razvoj, energetska efikasnost, mobilnost i uopšte poboljšanje kvaliteta života – istakao je Aleter, navodeći da će to biti još jedan motiv za druge nemačke kompanije da investiraju u Srbiju, naročito u inovativnim oblastima.

Foto: beograd.rs


reklama