Beograđani šokirani cenom jagoda

469

Sa prvim martovskim danima, proleće je zakucalo na naša vrata, pa su stanovnici prestonice tradicionalno očekivali blagi pad kada je reč o ceni jagoda na pijačnim tezgama. No, dočekalo ih je neprijatno iznenađenje, jer su jagode trenutno skuplje nego krajem decembra.

Iako je jasno da jagodama još nije sezona, početkom marta tradicionalno u našu zemlju počinju da pristižu turske i grčke jagode. Cene su, naravno, i dalje visoke jer je reč o uvoznim i vansezonskim proizvodima, ali opet nešto niže nego tokom zime.

Međutim, na beogradskim pijacama cene jagoda su u stalnom porastu. Tako, na primer, na jednoj beogradskoj pijačnoj tezgi kutija od 250 grama košta čak 400 dinara, dok je zimus pola kilograma moglo da se kupi za 600.

– Ne kupujem jagode pre maja ili juna, kad im je sezona. Mislim da je preskupo da šaku jagoda platim kao osam kila brašna. To je nedopustivo – kaže Beograđanka Mara.

Zimus smo mogli da pazarimo ovu, mnogima omiljenu, voćku za 1200 dinara po kilogramu, dok bismo sad za istu količinu morali da izdvojimo čak 1600, iako je sunčani mart.

Izvor: Kurir

Foto: Pixabay


reklama