Berba aronije

51

Plodovi aronije beru se kad postanu sočni, sjajni i skoro crne boje. Zrenje nastupa u avgustu, a berba može potrajati i mesec dana.

Zreli plodovi ne trule, nema crvljivosti i teško otpadaju tako da mogu ostati na biljci i do mesec dana po sazrevanju, a da pri tome ne gube na kvalitetu. Optimalno vreme berbe bi bilo kad je procenat suve materije u plodu dostigao vrednost 20 – 22 odsto.

Najbolji pokazatelj zrelosti je boja kratke peteljke koja drži plod i koja se menja iz zelene u svetlo crvenu. Plodovi imaju čvrstu pokožicu i otporni su na oštećenja pri manipulaciji.

Dobra osobina aronije je redovna rodnost. Ova voćna vrsta počinje da rađa u trećoj godini, dajući oko 300 do 500 grama ploda po biljci. U periodu od pet do sedam godine, pri jednakoj gustini žbuna, dobijamo osam do deset kilograma po biljci, da bi u devetoj-desetoj godini, u periodu pune rodnosti, prinos dostigao i do 15 kg po biljci.

U plodu se nalazi nekoliko komada vrlo sitnog semena. U zavisnosti od namene, plodovi se mogu brati u pvc buradima od 110 ili 220 kg ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Ako čuvamo bobice aronije u sanducima nekoliko dana nakon berbe one ne propadaju, a dobro podnose i duga putovanja i transport. Sve to govori nam da možemo da sakupimo plodove sa različitih plantaža i isporučimo čitavu količinu u fabriku za preradu.

Sveže bobice, dobro ubrane i uskladištene na hladnom odmah posle berbe mogu stajati nekoliko nedelja, a da ne gube na kvalitetu.

Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno .Gubitak vode biljka nadoknađuje dopunjavajući plod svežom hranom, sve dok je list zelen i fotosinteza moguća. Stajanjem plodovi dobijaju na kvalitetu, slađi su i hranljivi, a i manje su gorki. Ako su izloženi jakom suncu, suše se i opadaju.

Suša je najveći neprijatelj svih biljaka pa i same aronije, te se navodnjavanjem osigurava visok i stabilan prinos po godinama. Orezivanjem grana starih pet do sedam godina podmlađuje se rodni deo biljke i osigurava dobar prinos.

Veoma je otporna je na bolesti i štetočine i kao takva aronija je idealna biljka za gajenje u, tzv, organskoj ili ekološkoj proizvodnji.

Zahvaljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana), plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, džemova, želea.

Izvor: dipl. ing. voćarstva i vinogradarstva Sanja Čokojević, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Pixabay


reklama