Besplatni pregledi kućnih ljubimaca u Beogradu

107

Počele su prijave za besplatne internističke preglede kućnih ljubimaca vlasničkih pasa i mačaka u organizaciji Gradske opštine Savski venac, a u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine.

Pregledi će biti organizovani u subotu, 16. marta od 9 do 12 časova u Univerzitetskoj klinici za životinje.

“Ovo je prvi put da Gradska opština Savski venac organizuje sa Fakultetom veterinarske medicine besplatne internističke preglede za kućne ljubimce vlasničkih pasa i mačaka i prva akcija ovakvog tipa u našoj prestonici”, rekao je Miloš Vidović, predsednik GO Savski venac.

Pregledi se zakazuju 13. i 14. marta na broj telefona 011/3611-809 u periodu od 9 do 14 časova, a broj mesta je ograničen. Pregledi će se obaviti u subotu, 16. marta od 9 do 12 časova, rekao je Vidović.

“Kada dovedete Vašeg ljubimca kod veterinara, njegov doktor će prvo uzeti sve potrebne podatke o vrsti, imenu, rasi, polu, starosti, broju čipa, kao i Vaše podatke, što sve zajedno čini nacional – ličnu kartu životinje. Dalje će Vas pitati o svakodnevnim navikama Vašeg prijatelja i eventualnim promenama istih. Zanimaće ga i čime se hrani Vaš ljubimac u kakvim uslovima živi, da li ste primetili neke promene i koliko to dugo traje”, rekao je Milan Maletić, prodekan za klinički rad Fakulteta veterinarske medicine.

Kada završi sa ispitivanjem, odnosno sa uzimanjem anamneze, preći će na opšti klinički pregled, objasnio je on dodajući da opšti klinički pregled podrazumeva niz radnji koje veterinar preduzima kako bi se ustanovilo opšte stanje pacijenta.

“Veterinar će proceniti telesnu građu, kondiciju, konstituciju, stanje uhranjenosti pacijenta kao i položaj tela u prostoru i temperament. Ove informacije su kvalitativne i čine habitus. Potom će izmeriti temperaturu, broj respiracija – koliko puta životinja udahne i izdahne u minutu i otkucaje srca. Ovaj deo pregleda se naziva trijas”, rekao je Maletić.

Dok je pacijent na stolu pregleda se kvalitet dlake i prepipavaju se limfni čvorovi, a otvaranjem usta pregledaju se zubi, desni i sluznice, i proverava se vreme punjenja kapilara, objasnio je.

„Ovim pregledima se procenjuje stanje hidriranosti životinje. Potom se prepipava stomak, procenjuje reakcija ljubimca, da li postoji bolnost, i gde, i da li možda postoje promene u veličini i položaju unutrašnjih organa. Slušanjem grudnog koša procenjuje se prisustvo patoloških zvukova koji mogu biti posledica promena na plućima ili srcu”, rekao je Maletić.

Prema njegovim rečima, na osnovu prikupljenih informacija iz ovih segmenta pregleda, veterinar donosi listu diferencijalnih dijagnoza i dalje predlaže neophodne dijagnostičke procedure kojima se uklanjaju ili potvrđuju dijagnoze iz gore-pomenute liste. „Dijagnoza je definicija zdravstvenog statusa životinje, i omiljena dijagnoza i za vlasnika, i za veterinara a svakako i za ljubimca, jeste da je zdrav. Glavno geslo veterinara kao i lekara je bolje sprečiti nego lečiti, dakle preventiva”, rekao je Maletić.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay, Envato, Parker Coffman on Unsplash


reklama