Bezbednost traktorista u saobraćaju

115

Transport u poljoprivredi uglavnom zavisi od specifičnih svojstava tereta koji se prenosi. Poznato je da je u saobraćaju veliki procenat nesreća izazvan od strane traktorista koji se u vreme sezone ubiranja plodova kreću na putevima u sprezi sa prikolicama.

Zbog specifičnih uslova proizvodnje, u poljoprivredi se teret transportuje po različitim terenima, od asfaltiranih puteva do neuređenih atarskih puteva koji su vrlo često i sa nepovoljnim nagibima.

Transport tereta je posebno opasan na nekategorisanim putevima u polju i šumi gde je rukovalac mašina u velokoj meri ugrožen.

U saobraćajnim nesrećama u Srbiji procenat smrtnih ishoda nesreća u kome učestvuju poljoprivrednici je oko 17,2 %.

Prema novom zakonu o bezbednosti saobraćaja vozači traktora, pored postojeće saobraćajne signalizacije, moraju da imaju i specijalna rotaciona svetla.

Po statistici, u poslednjih deset godina u poljoprivrednoj proizvodnji godišnje pogine u Srbiji 75 osoba, u Sloveniji 35, u Finskoj 17 osoba. Iz ove statistike jasno se vidi da smo po broju tragičnih nesreća daleko ispred zemalja u EU.

Svi pokazatelji jasno ukazuju da se posebno u periodu jesenjih radova mora povesti više računa o tehničkoj ispravnosti traktora i prikolica kao i adekvatnom odabiru transportnih sredstava prema specifičnostima tereta koji se prevozi.

Osnovna preporuka za prevoz tereta koji se kipuje je da je najpouzdanije kipovanje na zadnju stranu. U sezoni jesenjih radova, kada traktoristi iz svojih njiva izlaze na asvaltirane saobraćajnice, obavezno moraju pre izlaska na javni put u uslovima kiše i raskvašenog terena lopatom da očiste blato sa traktora i priključnog uredjaja kako ne bi ugrozili bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Pre kretanja sa teretom u transport obavezno proveriti funkcionisanje svetlosne signalizacije, kočnica i pneumatika. Proveriti da li je prikolica pravilno prikopčana, obavezna je mera predostrožnosti da se u toku vožnje prikolica ne može otkačiti od automatske kuke.

Upravo zbog otkačinjanja prikolice u kretanju na strmim terenima mnogi traktoristi su izgubili život. Trebalo bi izbegavati utovar preko propisane težine i voditi računa o balansu tereta koji opterećuje pneumatike i može dovesti do prevrtanja traktora i prikolice i mogućnosti gubitka života.

Zabranjen je prevoz lica na prikolicama sa teretom jer je takav transport izuzetno rizičan i opasan.

Za agrotv.net: dipl. ing. Željko Lazić, PSSS Beograd

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama