Bezgotovinsko plaćanje moguće i na pijacama „Stari Merkator“, „Zemun“ i „Blok 44“

65

Na pijaci „Stari Merkartor“ svečano je obeležen početak drugog kruga digitalizacije beogradskih pijaca zahvaljujući kome će građani dobiti priliku da bezgotovinski plaćaj i na pijacama „Blok 44“, „Zemun“ i „Stari Merkator“.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović objasnila je da je za ministarstvo od izuzetnog značaja svaka podrška koja može da doprinese unapređenju polažaja individualnih poljoprivrednih proizvođača, kao i da im u tom smislu olakša dalji plasman na tržištu i obezbedi konkurentnost.

– Mi vidimo perspektivu u budućnosti u procesu digitalizacije poljoprivrede – istakla je Golubovićeva.

Kako je objasnila, „ponosni smo na prethodna četiri meseca i na rezultate koje smo postigli u okviru realizacije platforme eAgrar“.

– Platforma je za sada omogućila da se subvencije usmerene ka poljoprivrednicima digitalizuju kroz proces mogućnosti praćenja obrade i dostizanja adekvatnih rezultata – istakla je ona.

Rekla je da digitalizacija pijaca predstavlja značajan korak u tom procesu.

– Činjenica je da se digitalizacija pijaca bavi krajnjim segmentom poljoprivredne proizvodnje. Mi želimo da oni sa ovim procesom nastave, kao i da prepoznaju benefite digitalizacije – kazala je Golubovićeva.

Sekretar Udruženja za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS) Katarina Ocokoljić je objasnila kako je PKS došla na ideju digitalizacije beogradskih pijaca.

– Na ideju smo došli pre godinu i po dana nakon sprovedene ankete od strane kompanije „Masterkard“ u kojoj je više od 50 odsto anketiranih poželelo da plaća karticama na pijacama – rekla je Ocokoljićeva.

Kako je objasnila, mi danas, posle prvog kruga projekta u kom su bile obuhvaćene pijace „Kalenić“, „Palilula“ i „Đeram“, imamo više od 42.000 bezgotovisnkih transakcija i prometa veći od 47 miliona dinara.

Jelena Nikolić iz JKP „Beogradske pijace“ istakla je da je projekat digitalizacije beogradskih pijaca ušao u drugi krug.

– Pre godinu i po dana u okviru prve faze projekta na pijacama „Kalenić“, „Palilula“ i „Đeram“ uvedena je mogućnost bezgotovinskog plaćana. Posle godinu dana od kada su počeli da se koriste terminali za plaćanje karticama, od 50 zakupaca na te tri pijace, njih 36 je odlučilo da nastavi sa bezgotovinskim plaćanjem – objasnila je ona.

Kako je rekla, od danas je to moguće i na pijacama „Stari Merkator“, „Zemun“ i „Blok 44“.

Ona je objasnila da je činjenica da postoji potreba za bezgotovinski plaćanjem sve veća.

Osim zakupaca sa pijaca „Stari Merkator“, „Zemun“ i „Blok 44“, mogućnost učestvovanja u drugom krugu projekta „Digitalizacija pijaca“ imaće i zakupci sa pijaca „Kalenić“, „Đeram“ i „Palilula“, koji nisu iskoristili priliku u prvom krugu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede


reklama