Bezrezervno odani kanarski hrt

340

Kanarski hrt spada u najstarije rase pasa koji su zastupljeni na svim ostrvima Kanarskog arhipelaga, ponajviše na Grand Kanariji i Tenerifama.

Ovu rasu staroegipatskog porekla na Kanarska ostrva najverovatnije su doneli Feničani, Grci, Kartaginjani i Egipćani.

Kanarski hrt se koristi u lovu na kuniće, posebno na nepristupačnom terenu, jer ima odličan njuh, vid i sluh. Od svitanja do sumraka lovi bez prestanka, bez obzira na vremenske prilike. Zahvaljujući odličnim čulima može da utvrdi prisustvo kunića u dubokim prirodnim naborima zemljišta, naprslinama zidova, gomilama kamenja pored pooranih polja, cevastim prolazima vulkanskog porekla i bodljikavom žbunju.

U pitanju je rasa srednje veličine, malo duži od svoje visine, vitak je, lake građe i izdržljiv. Visina mužjaka je 55-64 centimetra, a ženke 53-60 centimetara. Visina grebena varira, u zavisnosti od vrste zemljišta na kome pas živi i lovi. Zbog toga je dozvoljeno odstupanje veće od 2 cm ili manje od toga, ako jedinka odgovara osnovnom tipu rase.

Glava je duguljasta, u obliku zarubljene kupe, u dobrom odnosu prema telu i dužine od 21 do 22 centimetra. Linije glave su paralelne, lobanja je duža od svoje širine, ravna je i ima isturenu potiljnu kvrgu. Stop je slabo izražen. Nosna pečurka je široka, boje mesa ili obojena u skladu sa dlakom. Nozdrve su blago otvorene, njuška je široka i isturena u obliku zarubljene kupe. Usne su fine i napete, a boja je u saglasnosti sa bojom nosne pečurke. Zubalo je makazasto, perfektno zatvarajuće i dobro razvijeno. Oči su male, iskošene, bademaste, boje ćilibara, tamnije ili svetlije, saglasno sa bojom dlake. Pogled odaje visoku inteligenciju. Uši su povelike, pri pozornosti uspravne i blago odstojeće nošene, a u mirovanju oborene unazad, dok su u korenu široke i sužavaju se nagore u špic.

Vrat je mišićav i ravan, savitljiv i okrugao. Koža je prilegla i bez podgušnjaka, leđa su snažna i mišićava, pogodna za trke i lov. Slabine su duguljaste, a grudna kost nije isturena. Dobro razvijene grudi ne dopiru do visine laktova. Rebra su ovalna, a obim grudnog koša može biti veći za 5-8 centimetra od visine grebena. Sapi su dobro razvijene, sa moćnim karličnim kvrgama, koje su posebno vidljive kod vitkih jedinki za vreme lovne sezone. Stomak je prikupljen, bokovi dobro markirani, a rep nisko usađen u nastavku sapi. On je okruglastog oblika i ne pruža se niže od skočnog zgloba. Nošen je viseće ili srpasto, a završava se špicasto i ima beli vrh. Nije zarolan, a u akciji ne treba da bude visoko nošen.

Prednje noge postavljene su sasvim vertikalno, ravne su i paralelne. Kosti su vitke ali snažne, šape su mačije i lako uvrnute. Jastučići su čvrsti i ovalni. Zadnje noge su vertikalne i ravne, snažne i mišićave. Skočni zglob je prilično visok, a mačije šape ravno su postavljene. Jastučići su čvrsti i ovalni, i bez zaperaka. Odsustvo bilo kakvog potkožnog masnog tkiva je dozvoljeno, pa se vidi reljef rebara, kičmenog stuba i kukova. Mišići su suvi i razvijeni u visokom stepenu, a njihove kontrakcije su vidljive kroz kožu koja je napeta i bez nabora. Dlaka je ravna, kratka i gusta, boje crvene sa belim, pri čemu je crvena u nijansama od oranž do tamnocrvene (mahagoni). Dozvoljene su sve kombinacije ove dve boje.

Prema FCI klasifikaciji, kanarski hrt spada u rase 5. grupe (Špic tip i primitivni tip pasa), sekcija 7 (Primitivni tip – lovački psi) i ne podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 329 poslednji put je korigovan 1999. godine.

Kanarski hrt je hrabar, ponekad nervozan, nemiran, vatren i dinamičan, ali ni u kom slučaju nije agresivan. Vlasniku je bezrezervno odan, nepokolebljiv je i istrajan.

Spada u prilično zdrave rase, ali može da ima neke zdravstvene probleme poput hronične infekcije uva, osetljivosti na anesteziju, gluvoće, torzije želuca i displazije.

Izvor: novosti.rs, ksrs.rs

Foto: Pixabay, Free Images


reklama