BiH bi mogla da ostane bez dozvole za izvoz pilećeg mesa

22

Koordinacioni odbor peradara/živinara Bosne i Hercegovine, posle održanog sastanak u Sarajevu, ponovno je upozorio da bi proizvođači ovih proizvoda u BiH od 31. marta mogli da ostanu bez teško stečenih dozvola za izvoz u Evropsku uniju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Madija, Agreksa, Perutnine Ptuj, Ovako, Brovisa, Argete, Binga, Agromiksa, Iradije, kao i predstavnici Udruženja peradara FBIH i Zajednice živinara RS, kompanija iz sektora peradarstva/živinarstva BiH.

Odbor je konstatovao da institucije vlasti u BiH još nisu iznašle način da ispune svoje obveze iz sporazuma o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu postignutog sa EU Uredom za hranu i veterinarstvo (EU FVO) u prvoj polovini 2019. godine, te ponovo upozorio da bi proizvođači ovih proizvoda od 31. marta 2021. godine mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU.

Ključna obaveza se odnosi na redovno godišnje provođenje inter-laboratorijskog testiranja za dve značajne bolesti živine i izveštavanje prema EU FVO, što se od 2019. godine nije desilo, pa je na zahtev BiH Kancelarija za veterinarstvo EU FVO već dva puta produžila rok za dobijanje rezultata testiranja, a 31. mart 2021. je postavljen kao krajnji rok za dobijanje rezultata testiranja.

Posle prvog javnog upozorenja Koordinacionog odbora na ovaj problem izdatog 24. decembra 2020, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) formiralo je Komisiju koja bi trebalo da pronađe rešenje za ovu situaciju. U radu Komisije učestvuju predstavnici MVTEO-a, entitetskih ministarstava poljoprivrede, Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta dr Vaso Butozan Banja Luka, te Koordinacionog odbora.

Iako je komisija održala nekoliko sastanaka, adekvatno rešenje nije nađeno, te se očekuje da se na narednom sastanku Komisije dogovori konačno sistemsko rešenje. Sastanak će biti održan u 25. januar uz prisustvo ministra Staše Košarca.

Ako se sistemsko rešenje ne usvoji u ponedjeljak, zbog vremenskog ograničenja i zadatog roka za dostavljenje izveštaja EU, odobreni izvoznici pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa, kao i jaja za industrijsku preradu uključujući Agreks, Madi, Argetu, Brovis, Ovako i Perutninu Ptuj više neće moći da izvoze u EU.

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcionisanje živinarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom.

Predsednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH Edin Jabandžić, ponovio je da su proizvođači u BiH, ali i različite strane vladine i nevladine organizacije u BiH uložili jako puno truda i finansijskih sredstava za dobijanje dozvola za izvoz, što je bio veliki uspeh.

– To smo učinili znajući da bez izvoza neće biti daljnjeg rasta, razvoja i zapošljavanja u sektoru. Mi smo tek počeli graditi našu poziciju na tržištu EU i to se sada ne sme prekinuti niti dovesti u pitanje – zaključio je Jabandžić.

Foto: Pixabay


reklama