BiH pčelari traže novi Pravilnik i veću kontrolu uvoza nekvalitetnog meda

63

Nedostatak zakonske regulative jedan je od većih problema sa kojima se suočavaju pčelari iz Federacije BiH, a pravilnik koji reguliše ovu oblast ima dosta nedostataka, rečeno je na okruglom stolu o stanju i perspektivama pčelarstva u Federaciji BiH, gde se govorilo i o Pravilniku o ocenjivanju meda u FBiH.

– Neophodno je donošenje novog Pravilnika o ocenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu. Mi trenutno imamo oko 182 hiljade registrovanih pčelara, a realno u Federaciji ima oko 350 hiljada pčelara. Godišnja proizvodnja meda je otprilike hiljadu do dve tona, a toliko i uvezemo, što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se omoguće pčelarima bolji uslovi, čime bi i veći broj njih registrovao svoj obrt – kazao je Rehad Deljo, predsednik Saveza pčelara FBiH.

Još jedan od problema koje je Deljo istakao je nedovoljna, odnosno loša edukacija i zaštita domaće proizvodnje, a ograničavajući faktor im je i borba protiv zaraznih bolesti, pa je istakao kako bi ozbiljna pažnja trebalo da se posveti i oprašivanju.

Deljo kaže kako su pčelari dobili obećanje da će podsticajna politika ove godine biti 101 milion KM, a do sada je to bilo 87 miliona, što je značajno povećanje, te očekuju da bi u narednom periodu mogao da se poveća i broj pčelara.

– U ovoj godini čeka nas mnogo posla, donošenje novog Pravilnika o ocenjivanju meda, ali i obezbeđivanje dodatne podrške kojom ćemo podržati rad pčelara. Dva proizvođača imaju licence za izvoz u zemlje EU, a siguran sam da će broj zemalja koje će pokazati interes za domaćim medom iz BiH biti još veći – kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić.

Deljo očekuje da će, uz donošenje novog pravilnika, povećanje poticaja i bolje uslove na tržištu, stanje u pčelarstvu u Federaciji BiH biti znatno bolje, a nada se i da će ih vremenske prilike poslužiti i da će ova godina biti dosta bolja od prethodne.

Izvor: klix.ba

Foto: Pexels


reklama