BiH uvozi alkoholna pića iz Bocvane, a vino iz Šri Lanke

53

Da uprkos pandemiji i ograničenim proslavama uvoz alkohola ne trpi, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je lani na domaće tržište stiglo piće u vrednosti od 191,6 miliona KM, što je za oko 32 miliona više nego godinu ranije, a u čašici su se našli i rakija i likeri iz Čilea, Tajvana, Bocvane, pivo iz Meksika, te vino iz Šri Lanke.

Kada je reč o količini, podaci UIO pokazuju da je lani uvezeno više od 175,3 miliona kilograma alkohola, dok je 2020. iz inostranstva stiglo više od 162,8 miliona kilograma alkohola u vrednosti većoj od 159,7 miliona KM.

Kada je reč o uvozu, podaci UIO BiH pokazuju da je ovih proizvoda na domaće tržište najviše stiglo iz Srbije i to u vrednosti većoj od 116,9 mil KM. Osim Srbije i dalekih destinacija, alkohol se, između ostalog, uvozio i iz Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Austrije i Češke.

Posmatrajući statističke podatke vidljivo je da BiH iz godine u godinu mnogo više uvozi nego što izvozi alkohol.

Tako je lani BiH izvezla više od 12 miliona kilograma alkoholnih pića „teških“ više od 25,7 miliona KM.

– Tokom 2020. BiH je izvezla više od 7,2 miliona kilograma alkohola u vrednosti većoj od 18,4 miliona KM – navode u UIO.

Srbija je bila na prvom mestu i kad je reč o zemljama u koje je BiH najviše izvozila alkohol. Pored toga, piće nastalo u domaćim pogonima išlo je, između ostalog, i u Italiju, Maltu, Švedsku i Veliku Britaniju.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je za „Glas Srpske“ da je potrošnja i konzumacija alkohola tradicija naroda sa naših prostora.

– Zbog toga je potpuno razumljivo da imamo toliku potrošnju, koja je konstantna. I situacija sa virusom korona u proteklom periodu nametnula je da stanovnici više vremena provode u kući, što je uticalo i na konzumaciju alkoholnih pića, a ne treba zanemariti ni konstantne tenzije u zemlji – kazao je Pavlović.

Objasnio je da veliki problem predstavlja to što domaće kompanije moraju da ispune stroge uslove stranih tržišta kako bi se njihovi proizvodi stavili u promet.

– Često posežemo za alkoholnim pićima iz inostranstva, iako je domaća proizvodnja definitivno po kvalitetu ako ne ista, onda čak i bolja od uvoznih pića – rekao je Pavlović.

Izvršna direktorka Udruženje građana Oaza Trebinje Nedeljka Neška Ilić rekla je za „Glas“ da nije nikakvo čudo što se veće količine alkohola uvoze u doba krize.

– Što je teža situacija, to ljudi više idu u porok, nije tu samo alkohol u pitanju, nego su tu kladionice i još svašta nešto. A sa druge strane to je i akcizna roba i na taj način se puni budžet – kazala je Ilić.

Izvor: Glas Srpske

Foto: Unsplash, Pexels


reklama