BiH zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske zbog hlorpirifosa

36

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina poreklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija je upotreba zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji kako u EU tako i u BiH, saopšteno je iz Agencije za bezbednost hrane BiH.

Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u saopštenju.

Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, sprovodi i pojačane mere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo hlorpirifosa.

– Agencija za bezbednost hrane prati potencijalne rizike poreklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima preduzima odgovarajuće mere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH – ističe se u saopštenju koje prenosi RTRS.

Pre jedno mesec dana, pošiljka mandarina iz Hrvatske, koja je bila namenjena izvozu na tržište Srbije, zaustavljena je na granici i uništena jer je prilikom kontrole utvrđeno da mandarine sadrže nedozvoljeni pesticid hlorpirifos.

Foto: Freepik


reklama