Biljkama protiv dosadnih insekata

105

Ako želite da uživate u najlepšim satima proleća i leta, a da vas pri tom ne uznemiravaju dosadni insekti, okrenite se rešenjima iz prirode.

U bašti, neposrednoj blizini terase ili u balkonskim žardinjerama posadite biljke koje će vam biti efikasni saborci u borbi protiv sitnih krvopija.

Matičnjak je prava legenda među biljkama koje ’teraju’ muve. Eterično ulje koje sadrži širi osvežavajući miris, a odlično se pokazalo i u borbi protiv neprijatnih letećih stvorenja. Ukoliko ste prekasno odreagovali, i ujeo vas je komarac, matičnjak će vam i tu pomoći. Uberite svež listić i prstima na mesto ujeda iscedite sok, pa ostavite da se osuši. Svrab ce nestati za nekoliko sekundi.

Lavanda ne samo da bašti, balkonu ili terasi daje mediteranski šarm, već se svojim mirisom pouzdano bori protiv dosadnih mušica i komaraca, pa se biljka sitnih ljubičastih cvetova mora naći u vašem okruženju. Eterično ulje lavande jedino je eterično ulje koje se na kožu može nanositi u nerazređenom obliku. Intenzivna aroma koju širi nikako ne prija insektima.

Ako volite egzotične biljke i pritom ste ljubitelj vrlo modernih visećih korpi, vaš izbor u borbi protiv insekata može biti tamjanika. Njena eterična ulja pobrinuće se da vas insekti zaobiđu u širokom krugu.

Recept plus: napravite mešavinu od eteričnih ulja. Pomešajte ulje matičnjaka ili lavande sa mlekom za telo (1:4) i dobijenom smesom namažite kožu (izbegavajte predeo oko očiju). Mirisaćete lepo, a muve će vas izbegavati.

Foto: Pixabay, Free Images, bastovanstvo.rs


reklama