Biljkama protiv gripa i prehlade

107

Epidemije gripa i infekcije respiratornih organa mogu nas onesposobiti za rad i prikovati za krevet nekoliko dana. Prosečna odrasla osoba dobije nazeb dva do tri puta godišnje, a deca čak devet puta. Međutim, zdravim i vitalnim osobama nazeb predstavljaju samo neprijatnost, ali za hronične bolesnike, slabe i starije to može da predstavlja ozbiljan problem. Upravo zbog toga bolje je preventivno delovati i učiniti sve da se bolest predupredi.

Prehlada je vrsta infekcije koju izaziva grupa od dvesta različitih virusa. Kad virus dospe u naš organizam, dolazi do svima poznatih simptoma: upaljenog grla, kijanja, curenja iz nosa, povišene temperature, malaksalosti, bola u mišićima, kašlja… Virusi izazivači prehlada i nazeba mogu da opstanu po nekoliko sati na kvakama, držačima u prevozu, rukama zaraženih, tako da je jako bitno često prati ruke i ne dodirivati nos, usta ili oči i naravno izbegavati mesta na kojima ima mnogo ljudi.

Lekovite biljke su odličan način da pomognete sebi da se ne razbolite ili, ako se to već dogodi, da što lakše i brže ozdravite. Takođe još jedan razlog zbog kog bi trebalo da se okrenete bilju je pogrešna upotreba antibiotika koje mnogi koriste na svoju ruku i vrlo često kod virusnih infekcija na koje ova grupa lekova uopšte ne deluje.

Postoje biljke koje su u stanju da pojačaju odbrambene sposobnosti organizma. Najčešće se radi o biljkama koje sadrže hidrokoloidne polisaharide odnosno flavonoide. U tu grupu spadaju: matičnjak (Melissa officinalis ), bokvica (Plantago major), slatki koren (Glycyrrhiza glabra), čičak (Actium lappa), kleka (Juniperus communis), koja sadrži jedno antivirusno jedinjenje– dezoksipodofilotoksin, i naravno najpoznatija iz ove grupe ehinacea (Ehincea purpurea). Ova biljka i preparati napravljeni od nje predstavljaju svetski hit. Ehinacea je neškodljiva i jako efikasno pojačava imunitet (ona povećava nivo properdina supstance u našem organizmu koja stimuliše odbrambene sposobnosti našeg tela). Pored toga, fitoterapeuti je korist i u lečenju alergija, kao i problema sa sinusima. Ono što se preporučuje ljudima koji koriste ehinaceu, bilo da bi se sačuvali od zaraze, bilo da bi ublažili simptome, je da preparate od ove biljke piju u propisanim količinama, ali četiri do pet dana u kontinuitetu jer stanje pojačanog imuniteta za naše telo predstavlja vanredno stanje i nije dobro da se organizam na njega navikne, pa se zato posle pet dana savetuje pauziranje od dva dana. Ehinacea izaziva peckanje i utrnulost jezika, što je bezopasna reakcija. Preparat koji ne izaziva ovakvu reakciju verovatno ne sadrži ehinaceu u navedenom procentu.

Biljke koje sadrže etarska ulja imaju antiseptično, antimikrobno, fungicidno i antiviralno dejstvo, pa mogu biti vrlo korisne u lečenju prehlada, nazeba, upala sinusa i ostalih infekcija. Među najjače antisptike spadaju: majčina dušica (Thymus serpyllum), timijan (Thymus vulgare), čubar (Satureja montana ), bosiljak (Ocymum bassilicum), vranilovka (Origanum vulgare), izop (Hyssopus officinalis). Čaj koji napravite od neke od ovih biljaka biće vam od velike pomoći da se ne razbolite iako ste prinuđeni da boravite na mestima na kojima ima mnogo ljudi, što je jedan od najčešćih načina na koji se možete zaraziti.

Kod infekcija gornjih respiratornih puteva, kijavica i upala sinusa od velike koristi može biti inhalacija. Možete koristiti suve biljke, ali i etarska ulja – koncentrovane supstance koje sadrže mnoštvo mirisnih kompnenti koje će vam pomoći da ostanete zdravi ili da što pre ozdravite.

Jedno od najboljih etarskih ulja za te svrhe je ono od eukaliptusa (Eucalyptus globulus). Potrebno je da zagrejete vodu dodate nekoliko kapi ovog ulja i udišete paru. Takođe jako dobre su i kombinacije eukaliptusovog ulja sa uljem bora, nane ili čajnog drveta. Ako imate problema sa izbacivanjem sluzi iz disajnih puteva, kombinujte ga sa etarskim uljem limuna. Jedna kap ulja eukaliptisa u mirisnoj lampi-isparivaču, u stanju je da uništi 70% stafilokoka u vazduhu.

RECEPTI

Čaj za jačanje imuniteta

Sastojci: matičnjak (Melissa officinalis) 20 g, slatki koren (Glycyrrhiza glabra) 20 g, bokvica (Plantago major) 20 g, majčina dušica (Thymus serpyllum) 20 g, zova (Sambucus nigra) 20 g
Priprema: Sve biljke pomešajte, pa 3 supene kašike smese prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 15 minuta, procedite, zasladite medom i dodajte malo soka od limuna.

Čaj protiv prehlada, kijavice i upale sinusa

Sastojci: bosiljak (Ocymum bassilicum) 40 g, čubar (Satureja montana) 30 g, nana (Mentha piperita) 30 g
Priprema: Sve biljke pomešajte, pa 3 supene kašike smese prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 20 minuta, procedite, zasladite medom i pijte u toku dana.

Čaj protiv povišene temperature

Sastojci: zova (Sambucus nigra) 40 g, lipa (Tillia cordata) 30 g, kamilica (Matricaria chamomilla) 30 g
Priprema: Sve biljke pomešajte, pa 3 supene kašike smese prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 10 minuta, procedite, zasladite medom i popijte što toplije.

Čaj protiv nadraženih disajnih puteva i suvog kašlja

Sastojci anis (Pimpinela anisum) 20 g, slatki koren (Glycyrrhiza glabra) 20 g, bokvica (Plantago major) 20 g, zova (Sambucus nigra) 20 g, majčina dušica (Thymus serpyllum) 20 g
Priprema: Sve biljke pomešajte, pa 4 supene kašike smese prelijte sa 750 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

Izvor: Momčilo Antonijević/Snaga biljaka

Foto: Unsplash


reklama