Bioinsekticid od kafe i duvana – štetno za ljude, a za biljke spas!

88

Slobodno se može reći da većina našeg stanovništva od ranog jutra voli sebi da skuva kaficu i popuši par cigareta pre bilo čega. Taj jutarnji ritual je toliko popularan da je teško zamisliti domaćinstvo bez bar jednog člana koji ga upražnjava, uprkos svim upozorenjima lekara na štetnost, koliko kofeina, još više nikotina. Činjenica je da preteran unos kafe i cigareta škodi ljudskom telu, pa su se vodeći tom činjenicom poljoprivrednici zapitali može li na isti način škoditi i drugim organizmima, konkretno onima koji su u poljoprivrednoj proizvodnji nepoželjni. Odgovor je da može, itekako može!

Američki zemljoradnici su počeli da primenjuju preparate na bazi nikotina početkom 19. veka u cilju suzbijanja štetočina na parcelama i trebljenja buva i vašaka. Hemijska industrija je vremenom uzela stvari u svoje ruke i proizvela razne preparate na bazi nikotina, uglavnom insekticide za upotrebu u otvorenom i zatvorenom prostoru. To je samo još jedna od činjenica koja dokazuje efikasnost nikotina u borbi protiv štetočina. Recepti za proizvodnju domaćeg bioinsekticida su brojni, formulacije su jednostavne i delotvorne, a materijal jeftin i lako dostupan.

Duvanski koktel, standardna formula:

  • Odmeriti 250 ml (jedna šolja) duvana ili opušaka i četiri litra vode
  • Staviti sve sastojke u sud i ostaviti na suncu 24 sata
  • Nakon 24 sata koktel treba da poprimi boju čaja, ukoliko je tamniji treba dodati još vode, a ako je suviše svetao, treba ga ostaviti još da odstoji
  • Dodati tri kafene kašike deterdženta za sudove i koktel je spreman.

Duvanski-kofeinski koktel, pojačana formula:

  • 250 ml (jedna šolja) duvana ili opušaka i jedan litar vode
  • Rakija, votka ili apotekarski alkohol
  • Tri kafene kašike deterdženta za sudove
  • U šolju punu duvana dodati tri kašike kafe i sve preliti alkoholom. Smešu treba ostaviti nedelju dana da odstoji i nakon toga procediti. Proceđenu tečnost pomešati sa litrom vode, dodati deterdžent  i preparat je spreman za upotrebu.

Duvanski koktel, izuzetno jaka formula:

  • Priprema se kao prethodno naveden koktel, s tim što se dodaje još i ekstrakt ljute paprike ili mlevena ljuta paprika.

Ovi kokteli su veoma delotvorni protiv grinja i lisnih vaši koje ubijaju momentalno pri kontaktu. Gusenice i potpuno razvijeni insekti stradaju nakon kratkog vremena jer je preparatu potrebno vreme da se probije do najranjivijih delova njihovog tela.

Ukoliko korisitite koktel preventivno, zahvaljujući deterdžentu tečnost će se lepiti za biljno telo i tako će svojim mirisom terati štetočine tj. ponašaće se kao repelent. Ako se prska pri nemirnom vremenu, obavezno vodite računa da prskate niz vetar. Ne želite da vam mešavina cigareta, kafe, rakije i ljute paprike završi u ustima ili očima jer izuzetno peče i draži sluzokožu. Duvanske koktele nije preporučljivo primenjivati u zasadima paradajza, paprike, patlidžana, krompira i ostalim biljkama koje su u srodstvu sa duvanom (fam. Solanaceae) jer su nosioci istih infektivnih bolesti.

U ovom slučaju se može reći da su duvan i kafa nama „Dobro jutro!“, a štetočinama „Laku noć!“.

Izvor: ratarstvo.net
Foto: Pixabay

 

 


reklama