Bioinsekticid od koprive

107

Bioinsekticid od koprive se pravi, kao što mu sam naziv kaže, od biljke koju svako poznaje lično. Nema osobe na svetu koja se bar jednom u životu nije ožarila i upoznala sa najpoznatijim svojstvom ove biljke.

U našoj poljoprivrednoj praksi kopriva je poznata kao korov. Brzo se zapati na kiselim, hladnim i senovitim mestima, a kao šlag na tortu jednom kad se zapati muke su žive da se istrebi. Kao hrana je dobra za pačiće i ćuriće.

U teoriji permakulture kopriva je odlična za združivanje sa voćem, ružama i paradajzom jer se ponaša kao repelent insekata, grinja i tripsa. U praksi  se uočava jedan mali problem. Nemoguće je prići gajenim biljkama od golemih žbunova koprive  a da se ne ožežete sto puta tako da je ta ideja o združivanju koprive sa gajenim biljkama brzo pala u vodu.

Tražeći način da se dobre osobine koprive iskoriste u zaštiti bilja iznedrilo se rešenje. Sastavljen je recept za bionsekticid od koprive. Bioinsekticid od koprive je postao veoma popularan jer se lako i brzo pravi, a njegova delotvornost je zapanjujuća. U Fracuskoj se mogao naći u slobodnoj prodaji po pijacama, a sada se izriču drakonske kazne za svakoga ko ga prodaje. Popularno verovanje je da se ovaj akt slobodne prodaje insekticida, koji može svako da napravi u kratkom vremenskom roku, od materijala koji su mu pri ruci, zasmetao industriji pesticida. Jedna stvar je potegla drugu, kako to obično i biva, i ostatak priče je poznat.

Recept za bioinsekticid od koprive:

  • Napuniti kofu do 20 litara sa iseckanim lišćem koprive;
  • Naliti vode na iseckanu masu tako da je prelije u potpunosti;
  • Staviti poklopac na kantu i ostaviti masu da odstoji najmanje nedelju dana;
  • Procediti sadržaj kofe tako da se razdvoje čvrsta i tečna masa. Imajte na umu da je sadržaj veoma neprijatnog mirisa.
Neophodno je razrediti bioinsekticid u odnosima:
  • Koktel i voda 1/20 u slučaju da se prskaju biljke. Biljke je najbolje oprskati po licu i naličiju lista.
  • Koktel i voda 1/5 u slučaju da se prska zemljište.

Intenzitet prskanja zavisi od od mnogo faktora kao što su prisustvo/odsustvo bolesti i štetočina, zdravlje biljaka, faza rasta i razvoja biljaka itd. Kao neka osnovna odrednica može se uzeti da je poželjno jednom mesečno oprskati bilje koktelom korive, s tim da je preporučljivo izbegavati prskanje u periodu cvetanja da ne bi došlo do problema sa polenom. Takođe se mora naglasiti da je kontraproduktivno koprivinim koktelom, koji je repelent, prskati bilje za vreme oprašivanja, jer će oterati kako štetne, tako i korisne insekte.

Iskustva iz prakse:
  • Pri prskanju bilja može se u rastvor dodati jedna supena kašika deterdženta za posuđe. Deterdžent se ponaša kao lepilo i omogućava duže zadržavanje koktela na biljci.
  • Biljke treba prskati preventivno tj. dok su biljke zdrave. Ovim putem biljke su obložene repelentnim sredstvom koji će obeshrabriti insekte da priđu.
  • Koktel od koprive se takođe pokazao kao dobra mera borbe protiv gljivičnih patogena kao što su pepelnice i rđe.

Na kraju se vidi da kopriva, koja se smatra za štetan i naporan korov, može uz malo truda da se pretvori u čisto, ekološki bezbedno sredstvo, koje će štiti Vaše useve od najezde svakojake gamadi. Probajte sami i uverite se.

Izvor: ratarstvo.net
Foto: Pixabay


reklama