Bioinsekticid od paprike – teška artiljerija u borbi protiv štetočina

801

Bioinsekticid od paprike, odnosno ‘home made suzavac’, već dugo ima svoje mesto u zaštiti bilja. U pitanju je veoma agresivno sredstvo, koje peče sluzokožu, štipa za oči, nadražuje sva čula i tera na plač. Američka agencija za zaštitu životne sredine odobrila je ovaj preparat kao efikasno sredstvo za zaštitu od agresivnih pasa, a ispostavilo se da je i veoma delotvorno pri rasterivanju štetočina iz vaše bašte ili vrta. 

U čemu je tajna efekta koji „pepper spray“ izaziva? Šta paprikama daje čuvenu ljutinu? Reč je o alkaloidu zvanom kapsicin. U evolutivnom smislu, upravo ova supstanca je paprici omogućila opstanak i predstavlja prirodnu zaštitu biljke. Svako biće koje je pokušalo da se sladi njenim rumenim plodovima, zažalilo je posle prvog zalogaja. Tokom dugog niza godina istraživanja i eksperimentisanja, zaključeno je da ljuta paprika tera i ubija insekte, grinje, puževe i ostale beskičmenjake koji bi mogle naneti štetu biljci. Tako je i napravljen recept za domaći suzavac – prirodni insekticid i repelent koji ima visok stepen bezbednosti po okolinu. Naravno, kao i svaki drugi insekticid, treba da se koristi samo u krajnjoj nuždi. Za ptice je neškodljiv, a sisare samo rasteruje. Uticaj na vodene organizme još uvek nije poznat, pa treba izbegavati upotrebu u blizini vodotokova, dok konkretni podaci ne budu dostupni.

Ono što se nameće kao problem pri upotrebi domaćeg suzavca jeste uticaj na korisne insekte. Baš kao što je otrovan za štetočine, otrovan je i za pčele, koje bez izuzetka stradaju od kapsicina. Zato ovaj preparat ne treba koristiti tokom cvetanja, a pri upotrebi treba birati popodne i predveče, kada se pčele vraćaju u košnice. Sutradan će miris suzavca obeshrabriti pčele da priđu biljkama, pa neće biti stradanja.

Recept:

  • Tri i po litra vode,
  • Tri supene kašike tucane ili mlevene ljute paprike.

Priprema se može vršiti na hladan ili na topao način. Ukoliko se vrši priprema na hladan način, sastojci se pomešaju i ostave da odstoje 36-48 sati. Ako se odlučite za topao način pripreme, prvo se zagreje voda da bude vrela, ali da ne dostigne tačku ključanja, a potom se dodaje paprika. Nakon mešanja, dovoljno je da „odleži“ samo 24 h, što je praktično ukoliko vam preparat treba za naredni dan. Mešavinu je potrebno procediti kroz fino sito da bi se odstranile mrve i ljuspice paprike koje su ostale. Nakon ceđenja mešavina se flašira i čeka momenat upotrebe.

Važno je znati:

  • Pre upotrebe neophodno je razblažiti domaći suzavac jer je koncentracija kapsicina tolika da može oštetiti gajenje biljke. Doza koja se preporučuje je 16-17 ml domaćeg suzavca po litru vode.
  • Pre punjenja prskalice dodaju se dve supene kašike tečnosti za pranje sudova čija je uloga da se ponaša kao lepak što omogućava sredstvu da se zadrži na biljci nekoliko dana.
  • Izbegavati upotrebu tokom fenofaza cvetanja (zbog pčela), kao i zrenja (da se ne oštete plodovi). Izbegavati i deo dana kada su pčele aktivne.
  • Sredstvo se na biljkama zadržava otprilike nedelju dana, nakon toga se može ponovo prskati ukoliko je potrebno.
  • Ukoliko dođe do najezde insekata neposredno pred berbu, treba izbegavati upotrebu domaćeg suzavca da ne bi došlo do zaljućivanja plodova. U krajnjoj liniji može se primeniti ovo sredstvo, ali bez dodatka tečnosti za pranje sudova. Time se omogućava da suzavac deluje kao sredstvo koje ubija pri kontaktu, a period zadržavanja je drastično smanjen.

Mnogi organski proizvođači koriste domaći suzavac kao „tešku artiljeriju“ i preporučuju da se koristi samo u krajnjoj nuždi, mada sa druge strane, domaći suzavac se može bez zadrške primenjivati u krošnjama ukrasnog drveća i žbunja, radi ubijanja komaraca, mravinjacima, osinjacima i za tamanjenje bubašvaba.

Foto: Pixabay
Izvor: ratarstvo.net

 


reklama