„BioSense“ radi na automatizaciji proizvodnje borovnica

62

Institut „BioSense“ i kompanija „Zeleni hit“ realizuju projekat „FlexiGroBots“, koji bi trebalo da omogući automatizaciju procesa u biljnoj proizvodnji.

U pitanju je razvoj platforme za fleksibilne multirobotske sisteme koja će biti testirana u oblastima vinskog grožđa, uljane repice i borovnice.

– Proizvodnja borovnica u Srbiji postaje pravi hit, a naša zemlja ima tu sreću da se nalazi na krajnjem jugu umerenog klimatskog pojasa u kom uspeva slađi, severni tip borovnice – kazao je Oskar Marko sa Instituta „BioSense“, i dodao:

– To znači da ovo voće kod nas sazreva ranije nego u drugim delovima Evrope, što daje poljoprivrednicima priliku da ostvare veću zaradu. Ipak, za dobar prinos je potrebno mnogo truda i teškog ljudskog rada na terenu, kao i značajna pomoć stručnjaka sa ekspertskim znanjem i veštinama.

Oskar Marko ističe da Institut „BioSense“ uz podršku naučnih fondova EU razvija sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice.

– Sateliti i dronovi opremljeni hiperspektralnim kamerama snimaju useve, a zatim roboti opremljeni najnovijim tehnologijama razvijenim na Institutu prskaju biljke, uzorkuju zemljište i eliminišu korov. Na ovaj način se smanjuju troškovi proizvodnje, povećavaju prinosi i dobijaju zdraviji proizvodi, a domaća industrija dobija jedan veliki tehnološki zamajac – ukazuje Oskar Marko.

Platforma će obuhvatiti bespilotne letelice i robote na zemlji, integrisaće već postojeće tehnološke platforme i komponente koje će omogućiti multifunkcionalnost i produktivnost robota, prikupljanje, integraciju i deljenje podataka, kao i njihovu bezbednost.

Na projektu „FlexiGroBots“ sarađuje i 14 partnera iz Evrope, a trajaće 36 meseci i finansiran je iz programa EU za istraživanje i inovacije, Horizont 2020.

Foto: FlexiGroBots, Unsplash


reklama